Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

30. 10. 2019. 18:41 >> 18:39

SPOR DIPLOMATA I VLADE

Štrajk u izraelskim ambasadama širom svijeta

Sve izraelske ambasade i konzulati širom svijeta zatvoreni su od jutros, jer su diplomate i vojni atašei u štrajku zbog dugogodišnjeg spora sa Ministarstvom finansija oko troškova isplaćenih diplomatskim izaslanicima.

Taj potez, koji su koordinirali Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Federacija rada Histadrut, uslijedio je nakon što je Ministarstvo finansija navodno povuklo prethodne sporazume i navelo da će primorati diplomatske izaslanike da vrate hiljade dolara koje su im date za troškove, prenio je "Tajms of Izrael".

Zatvaranje ambasada i konzulata stupilo je na snagu u 1 sat ujutru po izraelskom vremenu.

Zbog odluke izraelskog Ministarstva finansija da prekrši sporazume koje je dogovorio i potpisao generalni direktor Ministarstva finansija 21. jula ove godine i da primijeni jednostranu proceduru koja mijenja protokol koji je važio nekoliko decenija, primorani smo da zatvorimo ambasadu, navodi se u saopštenjima objavljenim na veb sajtovima više misija.

Konzularne usluge neće biti pružane i nikome neće biti dozvoljeno da uđe u ambasadu, odnosno konzulat, navedeno je saopštenju.

Kako je rečeno Tanjugu zatvorena je i izraelska ambasada u Beogradu.

Zatvaranje ambasada i konzulata će naštetiti Izraelcima koji putuju u inostranstvo i kojima je potrebna konzularna pomoć u pitanjima poput izgubljenih pasoša ili hitnih ljekarskih slučajeva.

Obustava rada Ministarstva odbrane će nanijeti štetu saradnji Izraela sa drugim zemljama na polju odbrane i izvoza oružja.

Spor je nastao zbog troškova izraelskih diplomata i izaslanika ministarstva odbrane stacioniranih u inostranstvu koji bi trebalo da pokriju širok spektar troškova, od organizovanja događaja u rezidenciji ambasadora do troškova prevoza.

Ministarstvo finansija pokušava da promijeni način na koji nadoknađuje troškove što bi značajno pogodilo diplomate i atašee, koji se dugo žale na niske plate.

Ministarstvo, takođe, želi da retroaktivno nametne novi sistem, što bi značilo da diplomatski izaslanici treba da vrate na hiljade dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније