Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

26. 10. 2019. 18:01 >> 17:59
5

KARLA DEL PONTE

"Erdogana treba goniti zbog ratnih zločina u Siriji"

Turskog predsjednika bi trebalo istražiti zbog ratnih zločina i vojne ofanzive u Siriji, rekla je bivša tužiteljka Karla del Ponte u intervjuu za švajcarski list.

Del Ponteova, bivša članica istražne komisije UN-a o Siriji, istakla je za švajcarski list "Švajc am Vohenende" da je intervencija Turske prekršila međunarodno pravo i da je ponovo oživjela sirijski konflikt.

"Nevjerovatno je da Erdogan može da upadne na sirijsku teritoriju kako bi uništio Kurde", rekla je bivša glavna tužiteljka Međunarodnog tribunala u Hagu koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

"Treba pokrenuti istragu protiv njega i trebalo bi ga optužiti za ratni zločin. Ne treba mu dozvoliti da se izvuče", rekla je del Ponteova u intervjuu za švajcarski list, prenosi Rojters.

Ankara je prošle sedmice zaustavila svoju vojnu ofanzivu pod posredstvom SAD-a.

Erdogan je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon čega su sirijski graničari i ruska vojna policija započeli raščišćavanje kurdske milicije u krugu od 30 km od sirijsko-turske granice.

Del Ponteova je rekla da se evropske nacije nerado suočavaju sa Turskom zbog njenih akcija naročito nakon Erdoganove prijetnje da će "otvoriti kapije" izbjeglicama ka Evropi.

"Erdogan ima izbjeglice kao pregovarački potencijal", rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније