Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

24. 10. 2019. 08:55 >> 09:08

HAN KRITIKOVAO PARIZ

Povjerenje u EU ekstremno oštećeno

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han oštro je kritikovao odbijanje početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. On je ocijenio da su realno-političke posljedice po dvije države katastrofalne i da je mnogo potencijalne nestabilnosti u budućnosti.

Han je, u intervjuu agenciji APA, kazao da je otvoreno pitanje da li se radi o trajnom vetou Francuske.

"Iskreno rečeno, nakon odluke Savjeta EU, mi smo, ne želim reći, bespomoćni. Treba uvijek imati u vidu proporcije, da se 25 zemalja izjasnilo za", rekao je on, kritikujući princip donošenja jednoglasnih odluka u Savjetu EU, prije svega u spoljnoj politici, jer se to, ocjenjuje, pokazalo neefektivnim.

Han je ukazao da Emanuel Makron zahtijeva da se EU mora najprije interno razviti prije daljih koraka i da su taj stav zastupale i pojedine druge članice, ali da je njegov argument uvijek bio, u čemu nije jedini, da ove stvari treba da se odvijaju paralelno.

"I jedno i drugo traje godinama i ako bismo slijedili Makronovu liniju onda bi jedno išlo za drugim, a to bi u praksi dovelo do toga, po pitanju pristupne perspektive, da će ona uslijediti za 30 godina. To, međutim, nije nikakva perspektiva, a ni podsticaj za reforme", poručuje on.

Prije ljeta je, kako kaže, bio pun nade nakon posjete Makrona Beogradu, ali na jesen predsjednik Francuske se vratio svom stavu.

"Očigledno Francuska trenutno ne želi nikakvo proširenje", konstatovao je s tim u vezi.

To što će za vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU ponovo biti ista tema, Han smatra "beskonačnom pričom".

"Možeš jednom odložiti, i tada može imati argumente. Može se čak i drugi put obrazložiti, kada su rokovi njemačkom Bundestagu bili pretijesni. Ali iskreno rečeno sada više nema argumenata. Povjerenje, po ovom pitanju, u EU ekstremno je oštećeno", ukazao je on.

On dodaje da postoji klauzula koja dozvoljava prekid pregovora, ako se ustanovi nazadovanje.

Upitan da li aktuelni razvoj dalje povećava uticaj Kine, Rusije i Turske u regionu, Han je kazao da tri četvrtine trgovine Zapadni Balkan obavlja sa Evropom, i da se u tome ništa neće promijeniti. U Srbiji je, navodi Han, Austrija najveći strani investitor.

"To nije tako spektakularno kao kada Kina kupi željezaru. Međutim za razvoj zemalja je novac iz EU održiviji od kredita iz Kine", kazao je on.

Aktuelnom odlukom Savjeta EU stvoreno je mnogo potencijalne nestabilnosti u budućnosti, kazao je Han dodajući da je nije radostan što nije mogao da završi svoj rad, posebno zato što se oko Sjeverne Makedonije intenzivno angažovao.

Ocijenio je i da prijevremeni izbori u Sjevernoj Makedoniji pokazuju koliko je ranjiva unutrašnjopolitička situacija u tim zemljama.

"Za Srbiju i Kosovo je dalje od ogromnog značaja da postoji pozitivan dijalog. U BiH je potrebno ustavno pravilo koje je u saglasnosti sa evropskim pravom, kako bi se omogućila dugoročna pristupna perspektiva. Nažalost je šansa propuštena da se pristupnim pregovorima sa Albanijom i Sjevernom Makedonijim uputi signal pozitivne motivacije", rekao je on.

O njegovom potencijalnom nasljedniku, mađarskom ambasadoru u EU Oliveru Varheliju, Han kaže da je "verzirani diplomata, koji sigurno može ispuniti svoju dužnost".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније