Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

22. 10. 2019. 07:39   >>  07:40 4

POMPEO SAOPŠTIO

Tramp spreman za vojnu akciju

Predsjednik SAD Donald Tramp je spreman da upotrijebi vojnu silu ako bude potrebno, rekao je državni sekretar Majk Pompeo na pitanje o krizi u odnosima s Turskom povodom njenog napada na sjeveru Sirije na Kurde, tamošnje američke saveznike.

"Mi više volimo mir od rata", rekao je Pompeo za TV CNBC u intervjuu snimljenom u ponedjeljak.

"Ali u slučaju da je potrebna 'kinetička akcija' (eufemizam za aktivnu primenu smrtonosne vojne sile) ili vojna akcija, treba znati da je predsjednik Tramp u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju", rekao je Pompeo.

Tramp je, konstatuje CNBC, pod žestokom kritikom zbog svoje odluke da povuče američke snage sa sjevera Sirije, napuštajući Kurde koji su ratovali protiv Islamske države.

Povlačenje je omogućilo upad Turske u pograničnu zonu početkom oktobra, pri čemu je poginulo i više od 120 civila, navodi sirijska "Opservatorija za ljudska prava".

Pompeo je odbio da kaže šta je "crvena linija" - koja bi akcija podstakla američki vojni odgovor, rekavši da ne želi da "istrčava pred odluku predsjednika o tome da li će preduzeti strahoviti poduhvat korišćenja američke vojne sile".

"Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Koristićemo i svoje diplomatske snage. To su naše preference", rekao je Pompeo.

Stejt department je odbio da komentariše Pompeovu izjavu, navodi CNBC.

Tramp je novinarima na sastanku kabineta u ponedeljak rekao da SAD "nikada nisu pristale da doživotno štite Kurde".

"Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore", rekao je Tramp.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније