Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 10. 2019. 21:22   >>  21:22 5

"ČOVJEK S PLANOM"

CNN: Putin je vlasnik nereda u Siriji

Pošto je američki predsjednik Donald Tramp sporazum o sjeveru Sirije, koji je njegova administracija ispregovarala s Ankarom, pozdravio kao "sjajan dan za civilizaciju", Turci su odmah hladnom vodom polili euforičnu Bijelu kuću, odbijajući čak da taj sporazum nazovu prekidom vatre, piše danas američka TV CNN na svom sajtu.

 

Samo nekoliko sati kasnije, napadi iz vazduha i artiljerijska vatra mogli su se videti na sjeveru Sirije dok su "Sirijske demokratske snage" kojima dominiraju Kurdi, optuživale Ankaru i njene saradnike za teško kršenje prekida vatre.

I u Vašingtonu i na Bliskom Istoku shvataju da prekid vatre nije stvaran. Ističe u utorak, 22. oktobra, istog dana kada će se ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastati u Sočiju da bi razgovarali o budućnosti Sirije.

Prilično je jasno: svijet će tada saznati kakva će biti budućnost tog nestabilnog regiona.

Takođe je jasno da će ruski predsjednik u velikoj mjeri odrediti tu budućnost. S Trampovim napuštanjem Kurda, glavnih saveznika Amerike u borbi protiv Islamske države, i njegovim De facto "zelenim svjetlom" za tursku invaziju na sjever Sirije, Bijela kuća se izvukla iz sirijske jednačine.

Bilo to dobro ili loše, Putin je sada vlasnik vojnog i političkog nereda koji se tamo odvija.

Ali, za razliku od užurbanih napora Trampove administracije da diplomatijom u posljednji čas pokuša da zaustavi krvoproliće čije pokretanje je ona i pomogla, Putin bar izgleda kao čovjek s planom.

Rusija je odmah počela pregovore s Kurdima i s glavnim saveznikom Moskve, Asadovom vladom, brzo postižući sporazum da se sirijskoj vojsci dopusti ulazak u područja koja drže Kurdi, gdje Damask godinama nije bio prisutan, kako bi se zadržala ofanziva koju predvode Turci.

Moskva je takođe brzo rasporedila sopstvenu vojsku kao "tampon" da bi Turke i njihove snage razdvojila od Kurda i sirijskih vladinih trupa, podsjeća CNN.

Taj potez je izazvao provalu ponosa Putinove vojske: "Kad se pojavi ruska zastava, borbe se prekidaju - ni Turci ni Kurdi ne žele da nam naude, tako da borbe prestaju zahvaljujući našem trudu", rekao je oficir ruske vojske Safar Safarov, prenijela je državna novinska agencija Tass, pošto su jedinice ruske vojne policije počele da patroliraju sirijskim gradom Manbidžom.

S ulogom Rusije kao neprikosnovene sile dolazi i rizik

S novom ulogom Rusije kao neprikosnovene vodeće sile, dolazi i težak rizik, upozorava CNN. Situacija na sjeveroistoku Sirije je više nego nestabilna. Turci su jasno stavili do znanja da neće dozvoliti kurdsko vojno prisustvo blizu svoje granice. Ali, kopnene snage Ankare sastoje se uglavnom od sirijskih pobunjeničkih grupa, od kojih su mnoge tvrdi islamisti, te se Kurdi plaše da će biti na meti kampanje etničkog čišćenja manjina u tom šarolikom regionu.

Pored svega toga, sirijske vladine snage i pobunjenici u savezništvu sa Ankarom takođe imaju zbog čega da se obračunaju jedni s drugima poslije zločina počinjenih tokom razornog osmogodišnjeg građanskog rata.

Čini se da Moskva razumije opasnost situacije u koju ju je dovela njena nova vodeća uloga.

"Dugi niz godina smo pokušavali da skrenemo pažnju da je eksplozivna politika SAD i njihove koalicije vodila ka raspadanju Sirije i stvaranju kvazidržavnih formacija na istočnoj obali Eufrata, gurajući Kurde u separatizam i sukob s arapskim plemenima", rekao je u srijedu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov šefovima službi bezbjednosti.

Kremlj je ozbiljno zabrinut jer bi se državljani Rusije koji su se borili na strani Islamske države i drugih pobunjeničkih grupa, mogli vratiti u svoju domovinu - Rusiju i tamo izazvati nestabilnost. U trenutku kada je Turska pokrenula ofanzivu u sjevernoj Siriji, Kremlj je izrazio izuzetno duboku sumnju u sposobnost Turske da zadrži hiljade zatočenih pripadnika Islamske države i njihovih porodica koje Kurdi čuvaju.

"Postoje područja na sjeveru Sirije u kojima su koncentrisani ekstremisti Islamske države koje je donedavno čuvala kurdska vojska. Turska vojska je ušla u ta područja, a Kurdi su otišli​... Sada oni (borci Islamske države) mogu jednostavno pobjeći, a ja nijesam siguran da turska vojska može, i koliko brzo, da uspostavi kontrolu", rekao je Putin prošle nedjelje na forumu Zajednice nezavisnih država u Ašgabatu.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније