Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

15. 10. 2019. 23:03   >>  23:02

VIŠE OD 100 SLUČAJEVA

Istražuju seksualno zlostavljanje u sjemeništu Vatikana

U Vatikanu je nastavljena istraga o seksualnom zlostavljanju takozvanih "papinih ministranata", učenika koji pohađaju vatikansko sjemenište Sveti Pio X, u blizini papine rezidencije. Riječ je o prvom slučaju istrage zlostavljanja počinjenih nad maloljetnicima unutar vatikanskih zidina, piše "Corriere della sera".

Predmet istrage su don Gabriele Martineli, svešenik koji je sam pohađao spomenuto sjemenište, pod optužbom da je zlostavljao učenike i rektor Enriko Radiće kojeg terete da je zlostavljanje prećutno odobravao.

Vatikanski promoter pravde zatražio je ponovni početak suđenja za zlostavljanja koja je Martineli počinio 2012, ističući da Radiće kao tadašnji rektor sjemeništa nije preduzeo ništa kako bi ih spriječio.

Istražitelji Svete Stolice zabilježili su više od sto slučajeva homoseksualnih odnosa unutar sjemeništa u koje je bio uključen Martineli.

Pokretanje istrage najavljeno je u decembru 2017, a sudski postupak bio je obustavljen godinu dana prije nego što je njegovo ponovno pokretanje 29. aprila prošle godine zatražio lično papa Franjo.

Prvi koji su se bavili slučajevima zlostavljanja u sjemeništu koje je 1956. osnovao papa Pio XII, bili su novinar Đanluiđi Nuci koji je o tome napisao knjigu "Istočni grijeh", te TV emisija "Hijene".

Riječ je o instituciji koja učenike osnovnoškolce iz cijeloga svijeta priprema za sveštenički poziv, a unutar koje su proteklih godina zabilježeni slučajevi prisiljavanja na seksualne odnose.

Žrtve zlostavljanja uglavnom su bili najmlađi pohađatelji sjemeništa, a o nemilim događajima bio je obaviješten i sam papa Franjo kojemu su slana pisma.

Jedno od svjedočanstava tako govori o "čudovištu" koje je uspjelo da postane sveštenik.

U slučaj je bila uključena i biskupija Komo pod koju sjemenište potpada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније