Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

14. 10. 2019. 13:22 >> 13:22

DODIJELJENE NAGRADE

Nobel za ekonomiju Banerdžiju, Diflou i Kremeru

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju danas je dodijeljena Abidžitu Banerdžiju, Esteru Diflou i Majklu Kremeru za njihov "eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva".

Diflo, druga žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju poslije Elinor Ostrom 2009, rekla je da je nagrada čini "veoma poniznom". Ona je takođe i najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Zvaničnog naziva "Nagrada Švedske banke za ekonomske nauke u sjećanje na Alfreda Nobela", nagradu za ekonomiju nije ustanovio sam Nobel, ali se ona smatra jednom od osnovnih nagrada.

Ustanovila ju je švedska centralna banka 1968, a prvi dobitnik je odabran godinu dana kasnije.

Nagrada dolazi iz devet miliona kruna (918.000 dolara), zlatnom medaljom i diplomom.

Prošle nedjelje su dodijeljene Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, dvije nagrade za književnost i nagrada za mir.

Svi dobitnici će nagrade primiti 10. decembra u Stokholmu, na godišnjicu Nobelove smrti 1896, osim dobitnika nagrade za mir. Nobelova nagrada za mir se tradicionalno dodjeljuje u Oslu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније