Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 02. 2013. 14:51   >>  14:47

SAMO PRIHODI OD IZDATIH KNJIGA

Papa helikopterom napušta Vatikan

Papa Benedikt Šesnaesti će napustiti Vatikan 28. februara u 17 sati i biće prebačen helikopterom u papsku ljetnju rezidenciju Kastel Gandolfo, 30 kilometara od Rima.

Tog dana u 20 časova, kako je ranije najavljeno, prestaje njegova papska funkcija i on će biti kardinal Jozef Racinger.

Po papinom izlasku iz odaja u kojima je boravio, “appartamento”, one će biti zapčaćene, a svi njegovi saradnici, sekretar, sobar, kuvarica, napustiće zgradu.

Papa će u Vatikanu ostaviti svoju bijelu odjeću i crvene cipele, jer, kako se tvrdi, ne mogu postojati dvojica gospodara u bijelom. Tako je bilo i 1449. godine, kada se povukao papa Celestin Peti.

Vjerska informativna agencija javila je da će u Kastel Gandolfu papa boraviti do “kraja aprila”, što znači i za vrijeme izbora i ustoličenja njegovog nasljednika, a sa njim će biti i nedavno zaposleni sobar.

Iz vatikanskih krugova saopšteno je da se on za to vrijeme neće pojavljivati u javnosti.

Iz ljetnje rezidencije papa će biti preseljen u manastir Mater Ečlesiae u vatikanskim vrtovima, gdje su trenutno u toku radovi na renoviranju.

Penzionisani profesor dogmatike Volfgang Bajnert, koji se ubraja u “blisko okruženje” pape, izjavio je da će papa biti u nekoj vrsti “dobrovoljnog zatvora”, gdje će pisati knjige. 

Kao penzionisani papa neće imati penziju. Imaće prihode od izdatih knjiga, koji zapravo odlaze njegovoj zadužbini, možda i primanja na osnovu toga što je nekada bio nadbiskup Minhena, a prije toga profesor teologije.

On će, kada bude umro, biti sahranjen kao i druge pape u bazilici Svetog Petra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније