Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

12. 10. 2019. 17:43 >> 20:21
15

NA VANREDNOM SASTANKU

Grčka crkva priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Zahtjev Vaseljenske patrijaršije za prihvatanje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prihvaćen je na današnjem vanrednom sastanku Jerarhije Pravoslavne crkve Grčke.

Jerarhija koju čini 80 vladika, priznala je novu autokefalnu crkvu. Sedam mitropolita je zatražilo odgađanje te odluke.

Poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop Jeronimos, od sada će u molitvama pominjati i poglavara Ukrajinske crkve.

Po informacijama s današnjeg zasijedanja, vladike su aklamacijom glasale za predlog Jeronimosa o priznavanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

Atinski list "Katimerini" na svom sajtu piše da je Jeronimos na današnjem sastanku bio izvjestilac o toj temi što se vrlo rijetko dešava, te to ukazuje da je to "odluka od posebne političke vrijednosti, jasna poruka podrške Vaseljenskoj patrijaršiji, poslata u svim pravcima".

Arhiepiskopova preporuka za priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve, temeljila se na preporukama dva nadležna odbora Jerarhije koji su predložili da se autokefalnost priznava, kao u vrijeme ponovnog osnivanja Crkava u Albaniji i Češkoj.

Jeronimos je napomenuo da je Ukrajinska crkva uvijek bila u kanonskoj nadležnosti Vaseljenske patrijaršije koja je odustala od te svoje nadležnosti, da bi se Ukrajinska crkva pridružila društvu autokefalnih pravoslavnih crkava, iako je taj akt osporila Moskovska patrijaršija.

Tako Jerarhija prihvata odluku prethodnog Stalnog svetog sinoda od 28. avgusta i preporuku Jeronimosa, te, kako piše u saopštenju, priznaje "kanonsko pravo Vaseljenske patrijaršije na ustupanje autokefalnosti, kao i privilegiju poglavara Grčke crkve da se dalje bavi pitanjem priznavanja Ukrajinske crkve".

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније