Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 10. 2019. 10:38 >> 10:36

INCIDENT U CRVENOM MORU

Teheran: Tanker je pogođen raketama

Iranski naftni tanker u Crvenom moru kod obale Saudijske Arabije pogodile su dvije rakete, rekli su zvaničnici povodom najnovijeg incidenta u regionu gdje mjesecima rastu tenzije između Teherana i SAD-a.

Iranski mediji ranije su javili da je u eksploziji danas oštećen iranski naftni tanker koji je putovao kroz Crveno more blizu Saudijske Arabije. Državna televizija javila je da su u eksploziji oštećena dva skladišta na tankeru i da je izazvano curenje nafte u Crveno more.

Svi izvještaji navode da se eksplozija dogodila kod obale Džede u Crvenom moru.

Iranska nacionalna tankerska kompanija (NITC), koja upravlja iranskim naftnim brodovima saopštila je da su dvije eksplozije koje su pogodile trup tankera vjerovatno izazvane udarima raketa.

Ta kompanija je navela da se radi o brodu "Sabiti", i da su svi članovi posade živi i zdravi, dodajući da osobe na brodu pokušavaju da poprave štetu.

"Nema požara na brodu", navela je državna kompanija demantujući ranije izvještaje iranske državne televizije, prema kojima se tanker zapalio poslije eksplozije.

Plovilo je posljednji put uključilo svoje uređaje za praćenje u avgustu blizu iranske luke Bandar Abas.

Portparol američke Pete flote koja nadzire Bliski istok poručnik Pit Pagano rekao je da vlasti u toj oblasti znaju da ima izvještaja o incidentu, ali nije mogao da pruži dodatne informacije.

Izvještaji o eksploziji uslijedili su poslije američkih optužbi posljednjih mjeseci da je Iran napadao naftne tankere blizu Ormuškog prolaza na ulazu u Persijski zaliv, što Teheran demantuje.

Ta eksplozija mogla bi da pojača tenzije između Irana i SAD, više od godinu dana od kada je američki predsjednik Donald Tramp jednostrano povukao Ameriku iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uveo sankcije Teheranu, koje teško pogađaju njegovu privredu.

Poslije Trampove odluke uslijedili su misteriozni napadi na tankere blizu Ormuskog prolaza, Iran je srušio američki nadzorni dron i bilo je drugih incidenata na Bliskom Istoku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније