Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio. O.Z. ]

07. 10. 2019. 10:37 >> 10:43

PROTIV DEMONSTRANATA

Iračka vojska priznala pretjeranu upotrebu sile

Iračka vojna komanda priznala je da je upotrijebila pretjeranu silu za vrijeme noćašnjih okršaja sa demonstrantima u šiitskom kvartu Sadr Siti u Bagdadu kada je, prema policijskim i medicinskim izvorima, ubijeno 13 ljudi.

"Bilo je prekomjerne upotrebe sile koja prevazilazi pravila angažovanja i počeli smo da tražimo od pripadnika snaga bezbjednosti koji su počinili te greške da polože račune", navodi se danas u saopštenju vojne komande, poslije haotične noći u tom kvartu u sjevernom dijelu glavnog grada.

Sinoć i do kasno u noć svjedoci su izvještavali o nasilnim sukobima u Sadr Sitiju. Prema snimcima objavljenim preko interneta čuli su se neprekidni rafali ponekad iz teškog oružja dok su demonstranti palili gume i pokušavali da traže zaklon.

Do sada su iračke vlasti govorile da se ponašaju u skladu sa međunarodnim normama pri suzbijanju demonstracija.

Premijer Adel Abdel Mahdi, koji je i vrhovni komandant vojske, naredio je danas povlačenje vojske iz Sadr Sitija i raspoređivanje policije na njihovo mjesto. Taj kvart je redovno mjesto nasilja, raznog ilegalnog trgovanja i pristup tom kvartu je uvijek težak za bezbjednosne snage.

Mahdi je takođe pozvao bezbjednosne snage da se drže u potpunosti pravila ophođenja imajući u vidu zaštitu demonstranata i upravljanje neredima.

Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je 104 osobe, među kojima osam pripadika bezbjednosnih snga ubijeno od početka antivladinih protesta u Iraku u utorak. Kako je dodato oko 6.000 ljudi povrijeđeno je u Bagdadu i u nekoliko gradova na jugu zemlje.

Nije jasno da li je 13 mrtvih u Sadr Sitiju uključeno u taj bilans.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније