Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B.

04. 10. 2019. 22:58   >>  22:57

PAPA I STANOVNICI AMAZONIJE

Simbolično zasadili drvo u bašti Vatikana

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja i predstavnici autohtonih zajednica u Amazoniji danas su zajedno simbolično zasadili drvo u bašti Vatikana, uz molitve i vjerske obrede naroda amazonskog područja.

Dva dana prije početka vatikanskog sinoda o Amazoniji, papa je u ceremoniji sađenja malog hrasta, donijetog iz italijanskog grada Asizija, učestvovao na dan proslave Svetog Franje Asiškog, osnivača Franjevačkog reda.

Papa je smatra da je Sveti Franja "otac moderne ekologije" s "Odom bićima" (Laudes Creaturarum) molitvom koja hvali i "brata Sunce", "sestru Vodu" i "majku Zemlju".

U svečanosti je učestvovalo 20 predstavnika autohtonih zajednica Amazonije. Bili su u raznobojnoj odjeći, a neki su imali perje u kosi i plesali su u vrtu Vatikana povremeno tokom igre ljubeći zemlju. Papi su poklonili drvene statuete i ogrlice.

U nedjelju počinje sinod o radnom dokumentu od 80 strana u kojem se predlaže da Katolička crkva radi boljeg dijalog s narodima Amazonije upozna njihovu duhovnost, običaje, tradiciju i simbole.

Time bi se gradila "Misionarska crkva s lokalnim licem" da bi se prevazišli rigidni crkveni stavovi koji nedovoljno uzimaju u obzir konkretan život ljudi, navodi se u radnom dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније