Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

29. 09. 2019. 14:14 >> 14:14
1

U FRANCUSKOJ

Danas odavanje počasti Žaku Širaku

Francuzi danas odaju poštu Žaku Širaku, svom bivšem predsjedniku i krupnoj političkoj figuri tokom 40 godina.

Sjutra će u Francuskoj biti dan žalosti, a u Palati invalida u Parizu građani odaju poštu Širaku koji je umro u čevrtak u 87. godini.

Smrt Širaka, koga su od milja zvali "Šiši", potresla je Francusku čiji je predsjednik bio 12 godina - 1995-2007.

Pet hiljada ljudi je od četvrtka do subote čekalo u redu ispred Jelijsejske palate da bi se upisalo u knjigu žalosti.

Širak čija je popularanost porasla kada se povukao s vlasti, smatra se najboljim predsjednikom Pete Republike (od 1958), ravnopravnim sa Šarlom de Golom.

Francuzi kažu da je Širak imao "ljudsku stranu koju danas nemaju svi političari" i dodali da je "najprije bio čovjek, a onda predsjednik".

Pariski list "Figaro" ocijenio je da je Širak bio "duboko Francuz", sa svim vrlinama i manama.

Palata invalida, spomenik gdje je Napeolonov grob, biće danas od 14 sati otvorena za građane da odaju poštu Širaku čiji će kovčeg biti u dvorištu te palate.

Privatna ceremonija uz vojne počasti predviđena je za ponedjeljak prije podne, uz prisustvo porodice i predsjednika Emanuela Makrona. Sjutra, tokom dana žalosti u Francuskoj, u jednoj pariskoj crkvi biće opijelo.

Tridesetak stranih predsjednika je najavilo dolazak, među kojima predsjednik Rusije Vladimir Putin, Italije Serđo Matarela, Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, Evropske komisije Žan-Klod Junker, premijeri Belgije, Šarl Mišel, Libana Sad Hariri i Mađarske Viktor Orban.

Očekuje se i prisustvo stranih zvaničnika koji su vladali u isto vreme kad i Širak, a među kojima su bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, bivši španski premijer Hoze Luis Sapatero i bivši predsjednik Senegala Abdu Dijuf.

U svim državnim institucijama i školama će sjutra u 15.00 sati Širaku biti odata pošta minutom ćutanja.

Predviđeno je da Širak u utorak bude sahranjen na pariskom groblju Monparns, pored ćerke Lorans koja je umrla 2016. godine. Širak je imao i drugu ćerku, Klod koja mu je bila savjetnica za komunikacije.

Širak koji se godinama nije pojavljivao u javnosti, bio je 12 godina predsjednik Francuske, dvaput premijer, triput gradonačelnik Pariza, osnivač i predsjednik stranke i nekoliko puta ministar.

Širak će posebno ostati upamćen, kao predsjednik koji je 2003. godine odbio da Francuska učestvuje u ratu u Iraku, kako su to tražile SAD.

Zapamćen je i jer je okončano obavezno služenje vojnog roka, kao i jer je za njegovog predsjednikovanja država priznala odgovornost za zločine tokom Drugog svjetskog rata. Uz to, Francuska je tokom njegove vlasti kao jedna od prvih država, alarmirala svijet zbog sve lošijeg stanja životne sredine.

Tokom njegovog mandata je donijeta i odluka o skraćenju mandata šefa francuske države sa sedam na pet godina.

Širak je poslije odlaska sa funkcije živio u Parizu sa suprugom Bernadet u stanu na obali Sene, koji mu je pozajmila porodica prijatelja, bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније