Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

29. 09. 2019. 12:18 >> 12:20

PROTESTI U HONG KONGU

Policija upotrijebila suzavac i biber sprej

Policija je suzavcem i biber sprejem danas počela rastjerivati demonstrante u hongkonškom Kozvej beju nakon što su mase okružile grupe policajaca koji su ih sprovodili.

Brojne policijske snage raspoređene su u trgovačkoj četvrti uoči nedjeljnog marša koji vlast nije odobrila i policija je počela zaustavljati i pretraživati ljude po ulicama prije početka protesta.

Demonstranti i nenaoružani stanovnici odgovorili su vičući na policiju i počeli su bacati boce s vodom na grupu policajaca, dok su privodili dvojicu muškaraca.

Policija je odmah odgovorila ispaljujući suzavac i biber-sprej prema demonstrantima.

Jedan od privedenih muškaraca medijima je doviknuo broj svoje lične karte, dok ga je policija odvodila, tako da mu porodica i advokat mogu ući u trag.

Hongkonške vlasti objavile su da će tamošnja čelnica Keri Lam biti u nedjelju van grada i da je otputovala u Peking na obilježavanje kineskog državnog praznika, dana Narodne Republike Kine 1. oktobra, pokušavajući tako ukloniti jedno od potencijalnih žarišta protesta u gradu.

Sukobi u trgovačkoj četvrti uslijedili su nakon još jedne noći nasilja i sukoba s policijom u prodemokratskim protestima, koji već sedmicama traju u Hong Kongu.

Gradski prevoz objavio je da neke linije podzemne željeznice danas neće saobraćati.

U gradu se okupilo i oko 200 prokineskih aktivista, pjevajući kinesku himnu, dok su protivvladini izvikivali slogane protiv aktualnih vlasti.

Lam, koja je sedmicama u središtu protesta, vraća se u grad u utorak, i to kopnenim putem kako bi izbjegla eventualne demonstarnet na aerodromu, koji je jedan od poprišta čestih protesta.

Policija je i u subotu naveče suzavcem rastjerivala demonstrante koji su bacali molotovljeve koktele i kamenje na vladine zgrade te blokirali saobraćajnicu u blizini lokalnog stožera kineske vojske.

Hong Kong, nekadašnja britanska kolonija, vraćen je 1997. Kini u okviru formule "jedna zemlja, dva sistema", koja je jamčila tom dijelu Kine autonomiju i prava koja ne uživaju stanovnici drugih dijelova Kine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније