Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

29. 09. 2019. 09:09 >> 09:09

PRIJEVREMENI IZBORI

Austrijanci danas biraju novi saziv parlamenta

U Austriji se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori.

Austrijanci izlaze na birališta nakon korupcionaške afere oko doskorašnjeg lidera Slobodarske partije (FPO) i vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, da bi birali novi saziv parlamenta.

Oko 6,4 miliona Austrijanaca u starosti od 16 godina ima mogućnost da danas do 17 časova preda svoj glas.

Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni tačno po zatvaranju izbornih mjesta, a prijevremeni ishod glasanja objaviće ministar unutrašnjih poslova poslije 21 čas.

Na ovim izborima veliki broj građana iskoristio je priliku da glasa putem pošte, i to čak 1.070.933, što je jedna petina ukupnog broja birača, čiji listići će biti prebrojani tek u ponedjeljak, i koji bi mogli, tamo gdje je tijesno, da promijene rezultat.

Na republičkoj izbornoj listi nalazi se osam partija, a očekuje se da će Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca, kao i prije dvije godine, kada su održani redovni izbori, pobijediti.

Tada je OVP osvojila 31,5 odsto glasova, a ovaj put se narodnjacima prognozira 34 odsto glasova.

Pošto je gotovo izvjesno ko je pobjednik na ovim izborima otvoreno je pitanje s kim će Kurc u koaliciju, i koja će stranka biti druga.

Socijaldemokratska partija (SPO) u istraživanjima zauzela je drugu poziciju, tijesno ispred FPO, a u parlament se vraćaju Zeleni kao četvrta politička snaga, a u poslaničkim klupama biće još kandidati iz Neos-a.

Iz parlamenta ispašće lista "Sada" (Liste Jetzt), pošto se ne očekuje da će preći cenzus od četiri odsto.

Nikakve šanse na ulazak u parlament nemaju Komunistička partija (KPO), stranka "Promjena" (Wandel) i stranka "Piva" (Bier Partei), kao i pet manjih partija koje se kandiduju u pojedinim pokrajinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније