Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

28. 09. 2019. 09:12   >>  09:12

U AVGANISTANU

Izbori počeli eksplozijom, 15 osoba ranjeno

Najmanje 15 osoba je ranjeno jutros u bombaškom napadu na džamiju u Kandaharu, gradu na jugu Avganistana, gdje se održavaju predsjednički izbori.

Kako prenosi AP, na tom mjestu nalazi se glasačko mjesto.

Ljekar iz kandaharske bolnice je rekao da su među povrijeđenima policajac, nekoliko izbornih zvaničnika i Avganistanci koji su došli da glasaju.

Prema njegovim riječima, tri ranjene osobe su u kritičnom stanju.

Eksplozija se dogodila samo sat vremena nakon što su glasači počeli da se okupljaju na biralištu, prenosi Rojters.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Predsjednički izbori u Avganistanu održavaju se u atmosferi nesigurnosti i straha od napada talibana, koji su zaprijetili da će nasiljem odvratiti građane od izlaska na birališta.

Ispred svakog od skoro 30.000 biračkih mjesta u zemlji, biće uspostavljena tri različita kordona bezbjednosnih snaga. Prva dva bezbjednosna prstena najbliže biralištu činiće policajci i obavještajci, a u trećem krugu biće pripadnici avganistanske vojske.

Pravo glasa ima oko 9,6 miliona Avganistanaca koji će birati između 18 kandidata od kojih se zapravo samo šest smatra ozbiljnim.

Favoriti su aktuelni predsjednik Ašraf Gani i predsjednik Izvršnog vijeća Abdulah Abdulah koji kaže za AP da strahuje od izbornih manipulacija.

Njih dvojica dijele vlast već pet godina u vladi nacionalnog jedinstva, nastaloj poslije izbora 2014. koje su obilježile optužbe za prevaru i korupciju.

Ipak, najveći izazov na izborni dan biće bezbjednost, a poslije prijetnji talibana susjedni Pakistan je zatvorio granične prelaze sa Avganistanom.

Prema najavama, biće angažovano 100.000 pripadnika snaga bezbjednost, navodi Rojters. Međutim, u oblastima gdje se ne može garantovati sigurnost zbog prijetnji talibana, više stotina birališta će ostati zatvorena.

Prijeteći napadima, radikalni Talibani pozvali su građane da ostanu kod svojih kuća kako "ne bi bili povrijeđeni".

U intervjuu za AP, ministar unutrašnjih poslova Masud Andarabi rekao je da se plan o bezbjednosnim mjerama tokom izbora pravi više od osam mjeseci.

Preliminarni rezultati ne očekuju se prije 17. oktobra, a konačni ne prije 7. novembra. Ako nijedan kandidat ne osvoji 51 odsto glasova, drugi krug biće održan za dvije nedjelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније