Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

23. 09. 2019. 08:36   >>  08:35

MJERE FILIPINSKE VLADE POD LUPOM

Rat protiv droge podržava 80 odsto građana

Istraživanje javnog mnjenja u Filipinima pokazalo je da su građani i više nego zadovoljni krvavim ratom protiv droge koji je pokrenuo predsjednik Rodrigo Duterte, što je dalo dodatni podsticaj vladi koju kritikuje međunarodna zajednica, piše Rojters.

Čak 82 odsto ispitanika u istraživanju sprovedenom krajem juna ove godine na 1.200 ljudi, zadovoljni su smanjenjem upotreba droge i kriminala u Filipinima. Tek ih je 12 odsto nezadovoljno, jer vjeruju da je trgovina drogom i dalje u porastu, a previše je ubijanja i policijskih zlostavljanja, dok je šest odsto neodlučnih.

Rezultati istraživanja objavljeni su dva dana nakon što je predsjednik naredio državnim kompanijama i institucijama da ne primaju više pomoć ili zajmove od 18 zemalja UNHCR-a, među kojima su Španija, Velika Britanija i Australija, jer su podržale rezoluciju o istrazi nad postupanjem policije i Dutertea.

Iz policije tvrde da je do sada ubijeno 6.700 dilera droge koji su se odupirali hapšenju, te poriču umiješanost u nerazjašnjena ubistva još hiljade drugih narkomana. Policija odbacuje i druge optužbe organizacija za zaštitu ljudskih prava o tome da vrše smaknuća svojih meta, da falsifikuju izvještaje, te namještaju dokaze na mjestima zločina.

Portparol predsjednika Salvador Panelo je izjavio kako je anketa pokazala da međunarodna zajednica iskrivljava ono što se događa na Filipinima.

"Da je istina da se ovdje krše ljudska prava, tada bi se ljudi u ovoj zemlji pobunili protiv vlasti. Nije istina da policajci ubijaju koga žele, oni ne mogu to raditi", rekao je danas Panelo.

UNHCR je potvrdio rezoluciju o potrebi izrade izvještaja o ubistvima na Filipinima, za koju su iz ministarstva vanjskih poslova rekli da je neće dopustiti.

Panelo je izjavio kako je interna istraga već sprovedena, a da je UN-ova rezolucija ne samo nepoštena, već predstavlja uvredu.

Fil Robinson, direktor "Human Right Watcha" u Aziji, izjavio je kako su istraživanja koja se provode na Filipinima i pokazuju podršku za Duterteovu kampanju rata protiv droge, upravo razlog za pokretanje međunarodne istrage.

"Apsurdno je govoriti o tome da postoji iole ozbiljna državna istraga ovih zločina. To je smiješno", rekao je Robinson.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније