Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

20. 09. 2019. 08:51   >>  08:51 1

SAD NE ODUSTAJE

Pentagon Trampu izlaže "vojne opcije" za Iran

Pentagon će izložiti široki spektar vojnih opcija američkom predsjedniku Donaldu Trampu, koji razmišlja kako da odgovori na napad na saudijska naftna postrojenja, javlja AP. Vašington, smatra da iza tog napada stoji zvanični Teheran.

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Bijeloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za vazdušne udare u Iranu.

Tramp će, takođe, biti upozoren da vojna akcija protiv Islamske Republike može da eskalira u rat, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Ovaj sastanak će najvjerovatnije biti prva prilika za donošenje odluka o tome kako će SAD da odgovore na napad na njihovog ključnog bliskoistočnog saveznika, navodi američka agencija.

Svaka odluka bi mogla da zavisi od dokaza koje su u stanju da obezbijede američki i saudijski istražitelji, a koji bi trebalo da potvrde da je Iran izveo napad, kako tvrde mnogi zvaničnici, uključujući i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada i upozorava SAD da bi napad izavao "totalni rat", sa odmazdom Teherana.

Američki potpredsjednik Majk Pens je rekao da će Tramp "razmotriti činjenice i donijeti odluke o sljedećim koracima".

"Američki narod može biti uvjeren da će SAD braniti naše interese u regionu i da ćemo stati uz naše saveznike", poručio je Pens.

Odgovor SAD bi mogao da obuhvati vojne, političke i ekonomske akcije, a što se tiče vojnih opcija, moglo bi da uopšte ne bude nikakvih akcija ili da bude vazdušnih udara ili nekih manje vidljivih, kao što su sajber napadi.

Najvjerovatniji korak koji će SAD preduzeti jeste da se obezbijedi dodatna vojna podrška da bi se pomoglo Saudijskoj Arabiji da se brani od napada sa sjevera, jer je većina odbrane fokusirana na prijetnje Huta u Jemenu prema jugu, dodaje AP.

Portparol Pentagona Džonatan Hofman je izjavio da su SAD s velikom sigurnošću uvjereni da će zvaničnici utvrditi ko je tačno izveo napade prošlog vikenda.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније