Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

20. 09. 2019. 09:04 >> 09:08
3

KANADSKI PREMIJER

Kritike Trudou, jer se maskirao u crnca tri puta

Kanadski premijer Džastin Trudo našao se usred novog skandala pošto je jutros objavljena fotografija na kojoj se maskirao u Aladina i obojio lice u crno, da bi nešto kasnije bilo objavljeno da se još u najmanje dva navrata maskirao u crnca.

To znači da su u jedva 12 sati, otkad je Tajm objavio prvu fotografiju, otkrivena tri ovakva slučaja. U prvom slučaju, radilo se o zabavi održanoj 2001. na temu "1001 noć" u srednjoj školi u Vankuveru u kojoj je Trudo predavao kao nastavnik. Fotografija je završila u školskom godišnjaku, gdje ju je Tajm i otkrio.

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen s Trudoom, rekao je da je "to šminkanje djelo otvorenog podsmijeha i rasizma" i da je Trudo "neko s potpunim nedostatkom rasuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman da upravlja ovom zemljom".

Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet nedjelja, a ovaj skandal bi mogao itekako nanjeti štetu Trudoovom progresivnom imidžu.

Trudo je, pošto se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja "blekfejsa", što je termin za maskiranje bjelaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom uradio.

Radilo se, naime, o takmičenju talenata u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na takmičenju je pjevao rege pjesmu Day-O, koju je popularisao afroamerički pjevač i aktivista Hari Belafonte.

Kanadski portal Global News potom je objavio snimak i trećeg slučaja Trudoovog maskiranja u "blekfejs". Radi se o snimku, navodno snimljenom devedesetih godina u srednjoj školi, a na njemu se Trudo krevelji u kameru, podižuci ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније