Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

13. 09. 2019. 18:38 >> 18:38

U BUGARSKOJ

Otkrivrena mreža šverca ljudskih organa

Bugarske vlasti otkrile su kriminalnu mrežu i podigle optužnice protiv četiri člana te mreže zbog regutovanja siromašnih osoba koje su za novac davale svoje bubrege za pacijente kojima je potrebna transplantacija, saopštilo je danas tužilaštvo.

Tri muškarca i jedna žena optuženi su za regrutovanje donora organa koji su potom stupali u kontakt sa pacijentima kojima je potrebno presađivanje bubrega, izjavio je tužilac Dimitar Petrov.

Transplantacije su se radile u jednoj bolnici u Turskoj zahvaljujući falsfikovanim dokumentima prema kojima su donor i pacijent u srodstvu.

Tužilac je rekao da je najmanje pet pacijenata na taj način dobilo bubreg za transplantaciju od februara 2019. godine. Na spisku čekanja su bila još dva pacijenta i tri potencijalna donora.

Pacijenti su plaćali između 50.000 i 100.000 eura za transplantaciju.

Donori, pretežno nezaposleni, siromašni i u dugovima, dobijali su od 5.000 do 7.000 eura poslije hirurške intervencije.

Ukupno 22 transplantacije bubrega urađene su ove godine u Bugarskoj, dok je na spisku čekanja za presađivanje upisano 1.028 pacijenata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније