Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

12. 09. 2019. 09:10 >> 09:09
1

PREMIJER ČEŠKE PORUČIO ZEMANU

Babiš: Spreman sam za debatu o Kosovu

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da je spreman da debatuje s predsjednikom te države Milošem Zemanom o eventualnom odustajanju Češke od priznanja Kosova.

"Više bih volio debate na tu temu kada bude sastanak o našim spoljnopolitičkim odnosima, odnosno, da se sastanu predsjednik države, predsjednici oba doma parlamenta, premijer, šef diplomatije i ministar policije. Tu se ne podudaraju stavovi. Sačekaću tu debatu, a zatim ću zauzeti neki stav o tome", rekao je premijer novinarima.

Predsjednik Češke je, nakon što je doletio u Beograd, gdje je boravio u zvaničnoj posjeti, 10. septembra rekao da ne voli Kosovo, da ga ne smatra demokratskom državom i da, naprotiv, veoma voli Srbiju.

"Dopustite mi da kažem lično, ali samim tim jače mišljenje, da država na čijem se čelu nalaze ratni zločinci ne pripada zajednici demokratskih država", rekao je Zeman.

Na pitanje da li bi Češka mogla da ukine priznanje Kosova (o čemu je odluku donijela 2008. godine), Zeman je rekao da bi volio da o tome razgovara na narednom savjetovanju najvišeg češkog rukovodstva, kroz mjesec dana.

Prvi potpredsjednik Vlade Češke i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je podsjetio da je češka spoljna politika u nadležnosti kabineta ministara.

"Stav gospodina predsjednika o Kosovu je odavno poznat. Bilo kakvi dalji koraci su, međutim, u nadležnosti Vlade", rekao je Hamaček, a prenio Sputnjik.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније