Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila M.M. ]

12. 09. 2019. 08:30 >> 08:36

NAKON SMJENE BOLTONA

SAD bi mogle da promijene kurs prema 5 zemalja

Iznenadna smjena Džona Boltona, savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, može se tumačiti kao posljedica njihovog ličnog sukoba. Međutim, ima i mišljenja da iza svega stoji pitanje rivalstva između Boltona i državnog sekretara Majka Pompea.

Ono što je sada više nego izvjesno jeste činjenica da će odlazak Džona Boltona imati snažan uticaj na pozicioniranje američke spoljne politike u budućnosti.

Britanski list "Gardijan" je napravio presjek zemalja prema kojima bi Amerika mogla da promijeni kurs nakon smjene savjetnika Boltona.

Među tim zemljama su Avganistan, Venecuela, Iran, Rusija, Sjeverna Koreja.

Bolton je bio bio poznat kao žestok protivnik plana koji je predviđao da preostale američke trupe napuste Avganistan do kraja godine, a britanski list odustajanje Trampa od razgovora sa Talibanima tumači kao približavanje Boltonovim stavovima.

Međutim, taj potez može se tumačiti i kao pritisak odbrambene zajednice, koja je prethodno izrazila zabrinutost povodom toga da bi američki predsjednik mogao prepustiti Avganistan teroristima bez ikakvog plana koji bi uključivao zaštitu legitimne avganistanske vlade do održavanja izbora.

Kada je u pitanju Venecuela, savjetnik Bolton se nije libio da zagovara slanje američkih trupa na ovu zemlju, jer je smatrao je da će na taj način Nikolas Maduro biti lako svrgnut i da će se vojska okrenuti protiv njega.

Ta procjena se kasnije ispostavila kao previše optimistična, nakon čega je Džon Bolton izgubio Trampovo povjerenje.

Pompeo, Bolton i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Majk Pens, savjetovali su ovog ljeta Trampa da izvrši napad na Iran nakon što je oborena američka bespilotna letilica, ali Tramp se ipak povukao, strahujući od posljedica vojne konfrontacije.

Sada kada Bolton više nije Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, postoji vjerovatnoća da će se Tramp ipak sastati sa iranskim predsjednikom na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kasnije ovog mjeseca, a što je nagovijestio i državni sekretar Pompeo.

Bolton nije bio sposoban da posmatra Rusiju izvan okvira Hladnog rata, a bio je poznat i kao protivnik Putinove politike, a sada nije pretjerano očekivati otvaranje Vašingtona prema Moskvi, pogotovo u kontekstu uloge Francuske i Emanuela Makrona u ohrabrivanju dijaloga o Ukrajini.

Boltonov animozitet prema Sjevernoj Koreji dolazio je do izražaja još tokom njegovog djelovanja u administraciji Džordža Buša mlađeg, a kako se navodi zalaganje za odlučnu politiku prema sjevernokorejskoj dikaturi ga je ubrzo dovelo u sukob sa Trampom, koji se i uprkos protivljenju svog savjetnika za bezbjednost nekoliko puta sastao sa Kimom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније