Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

11. 09. 2019. 18:00   >>  20:13

TRAM O 11. SEPTEMBRU

Godišnjica ličnog i trajnog gubitka

Amerikanci su danas svečanim ceremonijama obilježili 18 godina od 11. septembra, dana kada se dogodio najsmrtonosniji teroristički napad na američkom tlu i zavjetovali se da "nikada neće zaboraviti".

Minutom ćutanja i uz zvuke zvona, rođaci žrtava odali su im počast tačno u 8:46 ujutru kada se dogodio napad na Svjetski trgovinski centar.

Predsjednik Donald Tramp položio je vijenac na Pentagon rekavši da je "ovo godišnjica ličnog i trajnog gubitka".

Potpredsjednik Majk Pens je na trećem mjestu napada, u Pensilvaniji, izjavio da je spomen na poginule "urezano u srca i sjećanje američkog naroda".

Nacija se još uvijek suočava sa posljedicama 11. septembra.

Invazija na Avganistan nakon ovog terorističkog napada postao je najduži rat u kom su SAD učestvovale.

Na ceremonijama sjećanja čitana su imena gotovo 3.000 ljudi poginulih prilikom otmica aviona koji su se 11. septembra 2001. godine zakucali u Svjetski trgovinski centar, Pentagon i polje u Pensilvaniji.

Kompenzacijski fond za osobe sa potencijalno zdravstvenim problemima vezanim za 11. septembar do sada je dodijelio više od 5,5 milijardi dolara, prijavilo se više od 51.000 ljudi.

Početkom ove nedjelje Tramp je sazvao tajni sastanak sa talibanima i čelnicima avganistanske vlade u Kamp Dejvidu.

Skoro godinu dana, američki izaslanik Zalmaj Kalilzad pregovarao je sa talibanima o povlačenju američkih trupa i obećanju talibana da će okončati terorističke napade kako bi se završio rat u Avganistanu.

Još uvijek nije jasno da li će se pregovori nastaviti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније