Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

10. 09. 2019. 18:06   >>  18:05

SUSPENDOVAN PARLAMENT

Džonson tvrdi da će biti sporazuma

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će sporazum o Bregzitu biti postignut i da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju (EU) 31. oktobra.

"Imaćemo sporazum i radićemo veoma naporno da ga dobijemo. U ponedjeljak sam u Irskoj razgovarao sa našim irskim prijateljima o tome, a ići ćemo u Brisel i razgovarati sa nekim drugim evropskim prestonicama", rekao je Džonson i ponovo upozorio da će Velika Britanija izaći iz EU bez dogovora, ako to bude apsolutno neophodno, prenio je Glas Amerike.

Džonson je prethodno uspio da realizuje plan o suspenziji parlamenta, ali je pretrpio više poraza u sporu sa poslanicima odlučnim da spriječe izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma.

Britanski premijer je pretprio tri poraza u parlamentu kada je riječ o planovima vlade za Bregzit, prije nego što je rano jutros počela petonedjeljna suspenzija.

Parlament je na sednici, koja je trajala duboko u noć, naložio vladi da objavi privatne prepiske o planovima za Bregzit i odbacio poziv britanskog premijera da se održe vanredni parlamentarni izbori da bi se riješio politički zastoj.

Parlament je zatim, na zahtjev vlade, suspendovan do 14. oktobra, što je drastičan potez koji bi Džonsonu trebalo da omogući da isplanira naredne korake, bez miješanja poslanika.

U Donjem domu parlamenta su zbog suspenzije protestovali opozicioni poslanici koji su uzvikivali "Sram vas bilo" i nosili transparente na kojima je pisalo "Ućutkani".

Predsjednik Donjeg doma parlamenta Džon Berkou, koji je najavio da će podnijeti ostavku, kritikovao je suspenziju parlamenta, uz ocjenu da to nije "standardna ili normalna procedura".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније