Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 09. 2013. 10:40 >> 10:42

SIRIJA

Pomak u razgovorima SAD – Rusija

Razgovori Rusije i SAD-a o načinima za eliminisanje sirijskog hemijskog oružja ušli su danas u treći dan. Prema nagovještajima, načinjen je progres u razgovorima timova dvije države koje predvode američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da dvije strane polako 'dolaze do sporazuma' o veličini zaliha sirijskog hemijskog oružja i opisao da razgovori dolaze do 'ključne tačke', prenosi RSE.

Razgovori u Ženevi fokusirani su na ruski plan da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu. Damask se složio da planom i predao zahtjev UN-u za pristupanje globalnoj konvenciji o zabrani hemijskog oružja.

Rusija i Zapad se spore oko "težine" nove rezolucije UN, pošto je francuski prijedlog, kojim se rok za predaju hemijskog oružja ograničava na dvije sedmice (uz žestoke posljedice ukoliko saradnja izostane), neprihvatljiv za Moskvu. Istovremeno, Keri je kao dug odbacio rok od mjesec dana za predaju podataka o hemijskom oružju koji je sirijski režim predložio.

Ruski plan naveo je američkog predsjednika Baraka Obamu da odloži zahtjev Kongresu za glasanje o eventualnoj vojnoj akciji protiv sirijskog režima.     

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki-Mun rekao jeda očekuje da će izvještaji UN inspektora, koji će biti objavljeni naredne sedmice, potvrditi da je sirijski režim koristio hemijsko oružje.

Ban, međutim, nije komentarisao ko je kriv za napad hemijskom oružjem od 21. avgusta u okolini Damaska, u kojem su poginule stotine civila, a koji je bio povod da SAD zatraže vojnu intervenciju.

Ban je kazao da je sirijski predsjednik Bašar el Asad odgovoran 'za mnoge zločine protiv humanosti'.

"Mnoge zemlje ukazuju na to da predsjednik Asad treba da se povuče. Ali, iako su UN zabrinute, ne možemo reći ništa što bi bilo izvan volje naroda. Da li bio ovaj ili onaj na funkciji predsjednika, mislim da je to izbor naroda. Ono što se desilo jeste da je on (Asad) počinio mnoge zločine protiv humanosti. I siguran sam da ć,e kada sve završi, biti pokrenuto pitanje odgovornosti", rekao je generalni sekretar UN-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније