Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

07. 09. 2019. 14:57   >>  14:58

POKRENUTE AKTIVNOSTI

Iran povećava zalihe obogaćenog uranijuma

Iran je pokrenuo takozvane napredne nuklearne centrifuge čiji će rad omogućiti povećanje zaliha obogaćenog uranijuma, izjavio je danas potparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

Vlasti su pokrenule 20 naprednih centrifuga tipa IR-4 i drugih 20 tipa IR-6, rekao je novinarima Kamalvandi.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine dozvoljava obogaćivanje uranijuma samo sa centrifugama tipa IR-1.

Kamalvandi je rekao da Iran zadržava isti nivo transparentnosti svojih aktivnosti prema Međunarodnoj organizaciji za atomsku energiju (IAEA) od početka primjene sporazuma.

Prema njegovim riječima, Iran i dalje omogućava pristup svojim postrojenjima inspektorima IAEA.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su se u međuvremenu povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze proistekle po sporazumu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније