Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

04. 09. 2019. 18:55 >> 18:59

ODLUKA ŠEFICE VLADE HONG KONGA

Keri Lam povukla sporni zakon

Šefica vlade Hong Konga Keri Lam objavila je danas da se potpuno povlači sporni predlog zakona o izručenju koji je podstakao višemjesečne proteste u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Prema tom predlogu trebalo je da se dozvoli izručenje osumnjičenih za krivična djela centralnim vlastima Kine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Predlog zakona suspendovan je u junu kada ga je Lam nazvala "mrtvim", ali ga tada nije potpuno povukla.

Taj predlog je naišao na kritike čim je predstavljen u aprilu. Njegovi protivnici smatrali su da bi on podrio pravne slobode Hong Konga i da bi mogao da se koristi za zastrašivanje ili ućutkavanje kritičara Pekinga.

U Hong Kongu 14 nedjelja traju demonstracije, na kojima je i prošlog vikenda bilo sukoba policije i aktivista.

Potpuno povlačenje ovog zakona jedno je od pet ključnih zahtjeva demonstranata koji traže puna demokratska prava.

Uoči ove objave premijerke, glavni prodemokratski aktivista Džošua Vong rekao je da bi povlačenje predloga zakona bio isuviše mali potez i isuviše zakasnio. U nizu tviter poruka on je rekao da svih pet zahtjeva demonstranata treba da se ispune.

Pored ukidanja ovog predloga zakona traži se da se zaustave sudska gonjenja, da se demonstranti više ne nazivaju izgrednicima, da se sprovede nezavisna israge djelovanja policije i da se organizuju slobodni izbori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније