Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Index.hr, objavila B.B. ]

28. 08. 2019. 12:18   >>  12:35

HOĆE DA SUSPENDUJE PARLAMENT

Opozicija bijesna zbog namjere Džonsona

Britanski opozicioni poslanici su bijesno reagovali na izvještaje da će premijer Boris Džonson pokušati da suspenduje parlament da bi spriječio napore opozicije da spriječi Bregzit bez sporazuma.

Kako je prenio Bi-Bi-Si (BBC), Džonson će iskoristiti takozvani "Kraljičin govor", uobičajenu formalnost tokom koje se iznosi zakonodavni plan, za suspenziju parlamenta. Odluka da se taj govor održi 14. oktobra biće donijeta kasnije danas.

Taj termin znači da poslanici vjerovatno ne bi imali vremena da donesu zakone kojima bi se onemogućilo da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

"Izgleda da Boris Džonson zapravo želi da zatvori parlament da bi progurao Bregzit bez sporazuma. Ako se poslanici sljedeće nedjelje ne udruže da bi ga zaustavili, ovaj dan će biti zapamćen kao zaista mračan dan za britansku demokratiju", navela je na Tviteru škotska premijerka Nikola Sterdžen.

Među prvim reakcijama je i ona konzervativnog zastupnika i protivnika Bregzita u kampanji pred referendum 2016, Dominika Grejva, koji je ovo nazvao "nečuvenim potezom". Upozorio je i da bi to moglo dovesti do glasanja o nepovjerenju vladi.

"Vlada će pasti", rekao je Grejv za BBC.

Velika Britanija je jedna od najstarijih parlamentarnih demokratija na svijetu i stoga ne čudi da je ovakav potez Džonsona izazvao reakcije u toj zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније