Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

26. 08. 2019. 15:47   >>  15:48

VIDODO SAOPŠTIO

Glavi grad se seli na ostrvo Borneo

Predsjednik Indonezije Joko Vidodo saopštio je danas da će glavni grad te zemlje biti premješten iz prenaseljene, zagađene Džakarte koja i tone, u istočnu provinciju Kalimantan, na ostrvu Borneo.

Vidodi je na konferenciji za novinare rekao da je odluka o tome da prestonica bude u provinciji na ostrvu Borneo, koje Indonezija dijeli sa Malezijom i Brunejima, donijeta nakon ozbiljne analize, prenosi AP.

U Indoneziji se već decenijama raspravlja o ideji da se novi glavni grad izgradi na Borneu, a realizacija je počela u aprilu kada je Vidodo odobrio plan da se prijestonica premjesti iz Džakarte koja se nalazi na najnaseljenijem ostrvu Javi.

Kako je ranije saopšteno, premještanje središta administracije koštalo bi oko 33 milijarde dolara, a u tu cijenu uključene su kancelarije za novu vladu, kao i domovi za oko 1,5 miliona državnih službenika čiji se dolazak očekuje do 2024. godine.

Novi državni administrativni centar izgradiće se u šumskom području na granici između okruga Kutai Kartanegara i Nort Penajam Pasera u pokrajini Istočni Kalimantan blizu grada Balikpapana.

"Lokacija je strateški izabrana, nalazi se u središtu Indonezije. Na tom izabranom području minimalni su rizici od poplava, potresa, cunamija i vulkanskih erupcija" kazao je Vidodo.

Indonežanski predsjednik je rekao da Džakarta puca po šavovima kao administrativni i trgovinski centar.

Studija Tehnološkog instituta Bandung pokazuje da će do 2050. pod vodom biti 36 osto Jakarte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније