Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 08. 2019. 22:41 >> 22:45

OBUZDAVANJE POŽARA

Lideri G7 spremni da pomognu Brazilu

Lideri članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) izjavili su danas da se pripremaju da pomognu Brazilu u obuzdavanju požara koji pustoše amazonsku prašumu i u njenoj obnovi dok se desetine hiljada brazilskih vojnika razmještaju da gase vatru koja je izazvala zabrinutost širom svijeta.

Hiljade ljudi su angažovane na gašenju požara koji nastavljaju da pustoše amazonsku prašumu, a sudbina najveće tropske šume na planeti koja danima gori u fokusu je samita G7.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da se lideri članica G7 približavaju sporazumu o načinima podrške Brazilu koji će sadržati i tehničke i finansijske mehanizme pomoći.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će njena i druge zemlje razgovarati s Brazilom o pošumljavanju amazonske prašume kada budu ugašeni požari koji tamo bjesne.

"Naravno, to je teritorija Brazila, ali mi ovdje imamo pitanje o prašumi koje je zaista globalno pitanje. Pogođena su pluća cele naše Zemlje i zato moramo naći zajednička rješenja", rekla je Merkel.

Merkel je dodala da brazilski predsjednik Žair Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu protiv požara u Amazonu.

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je vernike da se mole kako bi požari u Amazonu bili stavljeni pod kontrolu što je prije moguće.

Okupljenima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu papa Franja je rekao da su "svi zabrinuti" zbog ogromnih požara u Amazonu i upozorio da su "zelena pluća prašume od vitalnog značaja za planetu".

Bolsonaro je u petak odlučio da pošalje 44.000 vojnika da pomognu u borbi protiv požara širom Amazona, oblasti koja se smatra globalnim bedemom od klimatskih promjena.

Od početka godine u oblasti Amazona zabilježeno je više od 41.000 požara, od čega više od polovine samo u avgustu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније