Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

24. 08. 2019. 14:14 >> 14:19

NASTAVAK EKONOMSKOG "RATA"

Tramp naredio američkim firmama da napuste Kinu

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je američkim kompanijama da napuste Kinu nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirujući trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije.

Tramp je na Tviteru najavio da će na najnoviji kineski potez odgovoriti kasnije u petak. On se sredinom dana susreo s zvaničnicima zaduženima za trgovinu, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik Bijele kuće.

"Ne trebamo Kinu i iskreno govoreći bilo bi puno bolje bez njih. Ogromni novac koji je Kina zaradila i ukrala od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), godinu za godinom, decenijama, mora prestati", napisao je Tramp.

On je dodao da je snažnim američkim kompanijama stoga naređeno da odmah počnu tražiti zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate kući i svoje proizvode rade u SAD-u, prenosi SEEbiz.

Nejasno je po kojem bi zakonu Tramp mogao narediti američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu nabavljati određene proizvode iz te zemlje.

Tramp je takođe rekao da je američkim poštanskim firmama, poput FedEx-a, Amazona, UPS-a i Američke pošte naredio da potraže i prekinu dostavu svih pošiljaka koje sadrže opioid fentanil u SAD-u.

Kina je u petak najavila da će u znak odmazde uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, prvi put i na sirovu naftu.

Peking će od početka septembra odnosno sredine decembra uvesti carine u rasponu od pet do deset odsto na 5,08 hiljada proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male avione.

Najavljene su i 25-postotne carine na uvoz automobila iz SAD-a te petpostotne carine na uvoz automobilskih djelova koje će stupiti na snagu 15. decembra.

To je odgovor Pekinga na poteze Trumpa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara i najavio dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog uvoza, početkom septembra i sredinom decembra, uključujući mobilne telefone, laptopove, odjeću i igračke.

Eskalacija trgovinskog sukoba vodeće svjetske ekonomije potpiruje strah od moguće recesije u SAD-u. Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i ekonomski rast i u SAD-u i Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније