Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92/24sta.hr [ Objavio: O.Z. ]

24. 08. 2019. 08:44   >>  08:44

PLANOVI DOSPJELI U JAVNOST

Bolsonaro aktivno radi na uništenju Amazonije?

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro aktivno radi na sabotiranju napora da se očuva Amazonija, otkrili su dokumenti koji su procurjeli u javnost.

Naime, brazilska vlada na području najveće prašume svijeta planira da gradi mostove, auto-puteve i hidroelektrane te 'neutralizovati međunarodni pritisak' za očuvanje Amazonije, prenosi Independent.

Tajne dokumente objavio je portal openDemocracy, taman usred razarajućih požara koji gutaju Amazoniju. Brazilski svemirski istraživački centar 'Inpe' objavio je da je samo ove godine Amazoniju pogodilo 72,843 požara što je porast od čak 84% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Planove odala Paver point prezentacija

Dokumenti sadržavaju i PaverPoint prezentaciju koja je, nagađaju mediji, predstavljena na sastanku brazilskih vlasti i lokalnih vlasti savezne države Pare u kojoj se nalazi Nacionalni park Amazonija.

Tokom sastanka održanog u februaru, navodi openDemocracy, brazilski ministri su koristili prezentaciju kako bi predstavili planove brazilske vlade za cijelu regiju.

“Razvojni projekti moraju se sprovoditi u Amazonskom području kako bi se ono integrisalo u ostatak nacionalnih teritorija te kako bi se spriječio međunarodni pritisak za sprovođenje tzv. konzervacijskog projekta 'Triple A'", stoji na jednom od 'slajdova' prezentacije.

"Kako bismo u tome uspjeli, potrebno je sagraditi hidroelektranu na reci Trombetas, most iznad reke Amazon i implementaciju auto-puta BR-163 do granice".

Inače, 'Triple A' je projekt očuvanja predvođen organizacijom 'Gaia Amazonas', u saradnji s nevladinim organizacijama i međunarodnim vladama, piše Independent. Cilj projekta je očuvanje najvećeg svetskog zaštićenog područja - koridora od 135 miliona hektara koji se proteže od Anda do Amazona i Atlantskog okeana.

Iz dokumenata se dakle može iščitati da Žair Bolsonaro, kontroverzni i ekstremno desničarski nastrojeni predsjednik Brazila, namjerno ometa napore za očuvanje Amazonije tvrdeći da nevladine organizacije i autohtona plemena koja žive u prašumi 'usporavaju' napredak zemlje.

Međunarodnoj zajednici poručio 'da se ne miješa'

U posljednja dva dana raste pritisak međunarodne zajednice na brazilske vlasti od kojih se traži hitna intervencija.

Brazilski predsjednik je u srijedu izjavio da Brazil nema resurse za borbu protiv požara, a međunarodnoj zajednici je poručio da se 'ne miješaju' u njihove probleme.

"Cijelo područje oko Amazonije ugrožavaju drvosječe i farmeri, a Bolsonaro je apsolutno pripomogao u potpali", izjavio je Ričard Džordž, šef za šume u Grinpisu.

Farmeri proglasili 'dan potpale'

Razarajući požari započeli su 10. avgusta, nakon što se brazilski farmeri navodno proglasili 'dan potpale'.

Njihova je ideja bila da očiste zemlju, ali i dimom pošalju poruku podrške predsjedniku Bolsonaru da su 'spremni za rad' i da podržavaju njegovu politiku razvoja područja Amazonije.

"Kroz svoje izjave i dela, Bolsonaro je signalizovao farmerima i ilegalnim drvosječama da ulaze na područja na kojima žive autohtona plemena. Takvim zajednicama otima se zemlja, a njihovi će pripadnici imati 'vrlo ozbiljnih' respiratornih problema od dima uzrokovanog požarima", zaključio je Ričard Džordž.

Francuski predsjednik Emanuel Makron u srijedu je razarajuće požare nazvao 'međunarodnom krizom' te je pozvao svjetske lidere da o problemu rasprave na G7 samitu koji će biti održan ovog vikenda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније