Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M ]

23. 08. 2019. 08:46   >>  08:43

IZGORJELO 12.000H ŠUME

Amazon danima u plamenu

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara. Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro rekao je da vladi nedostaju sredstva za borbu protiv šumskih požara.

Zbog jakih vjetrova iz Amazonasa i Rondonija, udaljenih više od 2700 kilometara – dim od šumskih požara, koji bijesne nekoliko dana, nadvio se nad Sao Paolom.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namjerno izazivaju kako bi se raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Brazilski predsjednik rekao je da njegovoj zemlji nedostaje sredstava da bi se efikasno borila protiv požara tih razmjera, ali i da vlada istražuje njihove uzroke.

Bolsonaro je, takođe, rekao da nikada nije tvrdio da su nevladine organizacije započele požare u šumi, navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama, prenosi Rojters.

Mediji su prethodno prenijeli da je Bolsonaro u srijedu rekao, da nevladine organizacije, po svemu sudeći, podmeću požare u prašumama Amazona kako bi osramotile njegovu vladu nakon što im je smanjio finansiranje.

Brazilska agencija za istraživanje svemira nedavno je saopštila da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je zabilježeno 40.000 požara.

I dok u Brazilu gori, vjetar se stišao na Kanarskim ostrvima.

Požari su uglavnom ugašeni pa se neki od 10 hiljada evakuisanih građana vraćaju kućama.

Na zapadnim padinama Gran Kanarije, prethodnih dana izgorjelo je više od 12.000 hektara šume.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније