Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 08. 2019. 20:50   >>  20:49

U POLJSKOJ I SLOVAČKOJ

Petoro poginulo, 80 povrijeđeno u oluji i udaru groma

U iznenadnoj oluji na planinskom vijencu Tatre u Poljskoj i Slovačkoj danas je poginulo petoro turista, uključujući 12-godišnjeg dječaka, a povrijeđeno je najmanje 89 osoba, od kojih većina kada je grom udario u grupu Poljaka koji su se uspinjali na vrh Gevont.

Predsjednik Malopoljskog vojvodstva Pjotr Ćvik izjavio je da su tokom oluje na poljskoj strani Tatra poginule četiri osobe, među njima i dvoje djece, i da se u bolnicama nalazi 89 osoba, prenijela je poljska televizija Polsat.

Četiri osobe poginule su kada je grom udario u gvozdeni lanac na stazi ka vrhu Gevont, za koji se tokom oluje pridržavalo oko 20 ljudi.

Ćvik je rekao da su ljudi sa lakšim povredama smješteni u bolnice u poznatom zimskom centru Zakopane, dok su teže povrijeđeni prevezeni u bolnice u većima mestima, među kojima je i Krakov.

Slovačka gorska spasilačka služba saopštila je da je u oluji na slovačkoj strani planinskog vijenca poginula jedna osoba i da ih je više povrijeđeno.

Njih je oluja zadesila na mjestu udaljenom oko 30 kilometara od vrha Gevont, javljaju slovački i poljski mediji.

Spasilačka akcija je u toku na nekoliko mjesta u okolini Gevonta i u njoj učestvuju tri ekipe spasilaca iz poljske Vatrogasne straže, a pomaže im i oko 100 policajaca.

"Spasilačka akcija nije tipična, ne možemo da kažemo kada će se završiti. Spasioci će ostati u planinama dokle god to bude potrebno", kazao je Ćvik.

Poljski Tatranski narodni park zatvorio je do daljeg turističke staze u toj oblasti, a u mjestu Zakopane otkazan je međunarodni festivala folklora.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki uputio se na mjesto nesreće kako bi obišao povrijeđene.

Na Tatrama su česte iznenadne ljetnje oluje, a udare gromova posebno privlači Gevont otkako je na njemu 1901. godine postavljen veliki metalni krst.

Poljski naučnici navode da je grom udarao u krst na Gevontu nekoliko desetina hiljada puta i upozoravaju turiste da se u slučaju oluje nikako ne treba pridržavati za metalni lanac uz stazu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније