Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1; Objavila: M.M ]

22. 08. 2019. 12:25 >> 12:25

NJEMAČKA DAJE

Stotine miliona eura za američku vojsku

Uprkos prijetnjama da će povući dio trupa iz Njemačke, Amerikanci u ovoj zemlji i dalje imaju najveće vojne baze u Evropi.

Sada se saznalo da za te baze ogroman novac daju njemački poreski obveznici. Njemačka je u proteklih sedam godina izdvojila 243 miliona eura za podršku američkim vojnim bazama u svojoj zemlji.

Prema odgovoru Vlade u Berlinu, na upit poslanika Ljevice, toliko je izdvojeno za penzije i druga davanja bivšim radnicima te operativne troškove održavanja zgrada i imanja na kojima su američke baze.

Međutim, to nije sve – još 480 miliona eura je otišlo na građevinske projekte povezane sa planovima NATO, ali taj novac se takođe gotovo isključivo ticao američkih baza, prenijela je novinska agencija DPA.

Njemačka je od Drugog svjetskog rata evropska zemlja sa najviše američkih vojnika i to traje do danas. Trenutno je u zemlji smješteno 35.000 američkih vojnika kao i 17.000 civilnih radnika.

Oko 12.000 njemačkih državljana takođe radi na poslovima povezanim sa američkom vojskom.

Nedavno je Vašington zaprijetio povlačenjem dijela trupa iz Njemačke zbog sukoba sa zvaničnim Berlinom oko davanja za odbranu. Amerika godinama, a posebno od dolaska Donalda Trampa u Bijelu kuću, upozorava Njemačku da bi trebalo da daje dva odsto bruto-domaćeg proizvoda za potrebe odbrane, kako je definisano u ciljevima NATO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније