Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: M.M ]

21. 08. 2019. 20:29   >>  20:29

BOLSONARO

NVO možda odgovorne za požare u Amazonu

Ekstremno desničarski predsjednik Brazila Žair Bolsonaro danas je nagovijestio da su nevladine organizacije možda izazvale požare koji trenutno bijesne Amazonijom da bi "skrenule pažnju" na ukidanje subvencija za očuvanje "pluća planete".

"Da može biti, iako to ne tvrdim, kriminalne akcije tih 'NVO-ovaca' da bi okrenuli pažnju protiv mene, protiv brazilske vlade. To sa čime smo mi suočeni je rat", rekao je Bolsonaro novinarima.

Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 odsto u odnosu na čitavu 2018, saopšteno je juče.

Taj rast je bio posebno alarmantan u saveznim državama koje su potpuno ili djelimično u amazonskoj prašumi, kao što je na primjer država Mato Groso, sa 13.682 požara. To je porast od 87 odsto u odnosu na cijelu prošlu godinu.

Nije moguće procijeniti ukupnu veličinu prostranstva zahvaćenog šumskim požarima u Amazoniji, ali snimci koji se šire društvenim mrežama pokazuju čitava područja prašume prekrivena dimom i vatrom.

Bolsonaro nije pružio nikakve dokaze za svoje insinuacije na račun nevladinih organizacija, ali je objasnio da one "osjećaju nedostatak novca" poslije suspenzije sredstava za očuvanje prašume.

"Nevladinim organizacijama je povučeno finansiranje. One su dobijale 40 odsto subvencija iz inostranstva. To više ne dobijaju. Ukinute su i državne subvencije".

Bolsonaru je čudno i to što su požari izbili na "strateškim lokacijama".

Požare u Amazoniji obično izazivaju tehnike krčenja šume kojima se zemljište pretvara u poljoprivredno ili stočarsko ili se raščišćavaju zone na kojima je drveće već nestalo, i to obično tokom sezone suše koja se završava za oko dva mjeseca.

Dva glavna donatora Fondova za Amazon, Norveška i Njemačka, nedavno su suspendovale subvencije tim fondovima zbog Bolsonarove politike u oblasti zaštite životne sredine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније