Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

21. 08. 2019. 09:22   >>  09:23

KRIZA U GIBRALTARU SE NASTAVLJA

SAD traže zauzimanje iranskog tankera

Vlasti Gibraltara saopštile su da je američko ministarstvo pravde podnijelo zahtjev za zauzimanje iranskog tankera "Grejs 1". SAD su zaprijetile Grčkoj sankcijama ako dozvoli uplovljavanje tankera koji nosi naftu za Siriju.

U saopštenju se navodi da će o ovom pitanju odlučivati Vrhovni sud u 16 časova.

Vlasti Gibraltara oslobodile su kapetana i tri člana posade iranskog tankera "Grejs 1", koji se sada zove "Adrijan Darja", zaplijenjenog početkom jula, javio je list "Gibraltar kronikl" pozivajući se na vladu Gibraltara.

Takođe je navedeno da su nekoliko sati prije navodnog oslobađanja tankera Sjedinjene Američke Države zatražile od vlasti Gibraltara da ga zadrže. List navodi da je zbog novog zahtjeva odluka odložena do 16 časova.

"Gibraltar kronikl" citirao je sudiju Vrhovnog suda Gibraltara Antonija Dadlija koji je rekao da bi "Grejs 1" već otplovio da SAD nijesu podnijele prijavu.

Dva dana ranije, podsjetimo, svjetske vijesti prenijele su da je tanker oslobođen i da je krenuo ka teritorijalnim vodama Grčke, zbog čega je američki državni sekretar Majk Pompeo zaprijetio zvaničnoj Atini da ne pomaže tankeru koji je pod američkim sankcijama, jer će trpjeti posljedice.

"SAD će preduzeti sve što je moguće kako bi spriječile da iranski tanker u Sredozemlju dostavi naftu Siriji i na prekrši američke sankcije", izjavio je Pompeo.

Američki državni sekretar je upozorio zvaničnu Atinu da ne pomaže iranskom tankeru i zaprijetio sankcijama ukoliko se to dogodi, prenosi Rojters.

Grčka je saopštila da nije dobila nikakav zahtjev od plovila da pristane u jednoj od njenih luka.

Iranski tanker koji prevozi iransku naftu, zaplijenjen je u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, sumnjajući da je brod plovio za Siriju i time prekršio sankcije EU protiv te zemlje. Zapljenu je izvršila britanska kraljevska mornarica.

U okviru istrage, policija je pritvorila kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Teheran poriče da je nafta bila namijenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za ugrožavanje trgovine i slobode plovidbe nezakonitim hapšenjem tankera.

Kao odgovor na zadržavanje u Gibraltaru pripadnici Korpusa čuvara Islamske revolucije u Iranu su 19. jula zadržali tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu, nakon što je on navodno prekršio međunarodna pravila.

Prema najnovijim saznanjima, zaplijenjeni tanker iznajmila je Iranska revolucionarna garda. Tanker je napravljen u Koreji, a u posjedu je Rusije, ali ga je ona iznajmila Iranskoj revolucionarnoj gardi, navela je iranska agencija ILNA, ne navodeći odakle im ta saznanja.

Na tankeru se nalazi oko dva miliona barela nafte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније