Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

20. 08. 2019. 10:37   >>  10:46

DEMONSTRANTI U HONG KONGU PORUČILI

"Ne vjerujemo Keri Lam"

Organizatori protesta u Hong Kongu odbacili su plan gradske liderke Keri Lem da uspostavi platformu za dijalog. Ona je izjavila kako se nada da je protekli vikend protesta na kojima nije bilo nasilja, početak napora za vraćanje mira, te da će u dijalogu sa nenasilnim demonstantima naći "izlaz" za današnji Hong Kong.

Oni su ocijenili da je riječ o zamci koja ima za cilj da dovede do gubitka vremena.

Članovi Građanskog fronta za ljudska prava oglasili su se nakon što je Lem najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku, kako bi se riješila razlike i okončala proteste.

Vong Jik-Mo iz Građanskog fronta za ljudska prava rekao je da Lem uopšte ne odgovara na zahtjeve protestnog pokreta, koji uključuju "istinsku demokratiju" i nezavisnu istragu o navodnoj brutalnoj upotrebi sile policije, prenosi AP.

"Ne vjerujemo Keri Lem, ne vjerujemo njenim lažima", rekao je on.

Drugi član tog fronta Džimi Šam, poručio je da ako Lem želi dijalog, trebalo bi da dođe na proteste.

Građanski front za ljudska prava organizovao je nekoliko protesta protiv vlade, koji su privukli veliki broj ljudi proteklih mjeseci, dok su mnoge druge grupe, koje su se pridružile tom pokretu bez lidera, organizovale sopstvene događaje.

Lem je ranije u utorak najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku i poručila da će se pozabaviti žalbama na policiju, nakon što su ovog vikenda održani mirni protesti protiv vlasti.

Protesti u Hong Kongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsjednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније