Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: I. P. ]

20. 08. 2019. 09:31   >>  09:31 3

BOLJI ŽIVOT

Male plate tjeraju Rumune u inostranstvo

Oko 20 odsto Rumuna živi i radi u inostranstvu. Ni iz jedne druge zemlje u Evropske unije stanovnici ne odlaze u tako velikom broju.

Političari u toj zemlji ništa ne preduzimaju u vezi sa tim. Kamelija i Laurentiju su se prije godinu preselili u Njemačku.

"Mora da nas neko tamo gore voli - nijesmo mogli naći bolju zemlju od Njemačke", kaže Kamelija, 46-godišnjakinja koja je bila zaposlena u velikoj rumunskoj medijskoj kući.

Ona i njen suprug, 48-godišnji kamerman nijesu ni razmišljali o Njemačkoj kada su u avgustu prošle godine odlučili da, zajedno sa dva maloljetna sina, napuste domovinu, prenosi Dojče Vele (DW).

Bogati stranci pokvarili biznis

Oni su u Rumuniji imali biznis sa kratkoročnim iznajmljivanjem nekretnina turistima i dobro im je išlo.

"Ali, došli su bogati stranci koji su pokupovali desetine stanova i upropastili cijene", žali se Kamelija.

Ubrzo potom zarada nije više bila dovoljna za porodicu, izgledi za stalno zaposlenje bili su loši.

"Ili su nam govorili da smo prestari za posao ili da smo previše kvalifikovani", sjeća se ona.

A onda je došao avgust 2018, novi vrhunac društvenog i političkog preokreta u Rumuniji i odluka je pala: u inostranstvo.

Njihovi prijatelji već su emigrirali u Grčku i na Kritu su našli novi dom.

Dobro plaćen posao negdje na moru - to bi bilo to, mislili su. Ali ništa od tog sna! Na grčkom ostrvu nije bilo posla, a ni pristupačnih stanova.

Iznenada je došao poziv iz Njemačke. Jedna njihova dobra prijateljica imala je ponudu za posao.

"Nikada nijesmo bili u Njemačkoj, nijesmo znali jezik. A i uvijek se govorilo da su Njemci previše uštogljeni", kaže Laurentiju.

Ipak, prodali su svoj automobil da bi imali nešto novca za novi početak. I krenuli...

Alarmantne statistike

Prema podacima njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, početkom 2019. samo u toj zemlji je živjelo oko 700.000 osoba porijeklom iz Rumunije.

U Italiji i Španiji broj Rumuna koji tamo žive i rade prelazi milion. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Rumunija je u statistici o migraciji porodica jedna od vodećih zemalja unutar EU.

Rumunske vlasti procjenjuju da je oko četiri miliona Rumuna emigriralo, što je oko 20 odsto ukupnog stanovništva. U ljetjnim mjesecima ta brojka, usljed odlaska sezonskih radnika na gradilišta i poljoprivredna dobra, dostiže čak pet miliona.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније