Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

20. 08. 2019. 08:19   >>  08:19

TVITER I FB REAGOVALI ZBOG HONG KONGA

Ukinuli naloge povezane sa kineskom vladom

Tviter i Fejsbuk suspendovali su brojne informacione operacije, za koje vjeruju da ih podržava kineska vlada i da potiču iz Kine u pokušaju da sabotiraju proteste u Hong Kongu, saopštile su danas te kompanije.

Tviter je naveo da je suspendovao 936 naloga i operacija za koje vjeruje da su koordinisane akcije koje potiču od kineskih vlasti, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da su ti nalozi samo najaktivniji dio kampanje i da je veća mreža puna spamova sa oko 200.000 naloga bila suspendovana prije nego što su nalozi postali aktivni. Fejsbuk je saopštio da je ukinuo naloge i stranice nakon što je dobio dojavu od Tvitera.

Fejsbuk tvrdi da je istragom došao do linkova koji vode do osoba povezanih sa kineskom vladom.

Tviter je objavio primjere postova čiji je cilj bio da potkopaju proteste, a u jednom od njih uz fotografiju demonstranata koji su upali u zgradu hongkoškog parlamenta piše: "Da li su ovi ljudi koji su demolirali skupštinu ludi ili izvlače korist od loših momaka? To je potpuno nasilno ponašanje, ne želim vas radikalne ljude u Hong Kongu. Gubite se odavde!"

Fejsbuk je objavio post u kojem korisnik demonstrante naziva bubašvabama i tvrdi da su oni odbili da pokažu lica.

Protesti u Hong Kongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsjednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja Zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније