Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

18. 08. 2019. 22:50   >>  22:50 2

KADLOU POTVRDIO

"Tramp želi da razmotri kupovinu Grenlanda"

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Leri Kadlou potvrdio je danas da predsjednik SAD Donald Tramp želi da razmotri kupovinu Grenlanda, iako je ta autonomna teritorija Danske saopštila da nije na prodaju.

Kadlou je za Foks njuz rekao da neće da predviđa šta bi moglo da se desi, ali je Grenland, koji se nalazi između Atlantskog i Sjevernog ledenog okeana, nazvao "strateškim mjestom sa mnogo vrijednih minerala".

Na Grenlandu se decenijama nalazi američka vazduhoplovna baza Tule, najsjevernija baza SAD koja je dio globalne mreže radara i drugih senzora za upozorenja na balističke rakete i za nadgledanje svemira.

Pošto je Vol strit džurnal objavio da je Tramp zainteresovan da kupi to ostrvo, Danska je u petak saopštila da Grenland nije na prodaju.

Tramp bi u septembru trebalo da posjeti Dansku u sklopu evropske turneje.

Njegova inicijativa ne bi bila prvi pokušaj SAD da kupe Grenland. Godine 1867. tadašnji državni sekretar Vilijam Sjuard interesovao se za kupovinu ostrva, a SAD su navodno pokušale da kupe Grenland 1946, za vrijeme predsednika Harija Trumana, kada su nudile 100 miliona dolara za ostrvo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније