Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 02. 2013. 21:47 >> 21:45

TRAŽE PRAVDU

Strazbur: Na ulicama 10.000 Kurda

Desetine hiljada Kurda zatražilo je, na mitingu u Strazburu, oslobađanje lidera Radničke partije Kurdistana Abdulaha Odžalana iz zatvora u Turskoj. Okupljeni Kurdi su zahtijevali i pravdu u istrazi o ubistvu tri kurdske aktivistkinje početkom januara u Parizu.

Na protest u gradu na istoku Francuske došli su žitelji nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku i zemlje Beneluksa.

 

Demonstranti su nosili transparente sa natpisom "Slobodni Kurdistan“, velike Odžalanove portrete, kao i bijele majice sa likovima ubijenih aktivistkinja.

Prema različitim podacima, na demonstracijama je učestvovalo izmedju deset i 45 hiljada ljudi, prenijela je agencija RIA Novosti.

Lider PKK uhvaćen je u Keniji februara 1999. godine, a juna iste godine je bio osuđen na smrt zbog terorističkih aktivnosti i veleizdaju, poslije čega je smješten u zatvor na ostrvu Imrali u Mramornom moru.

Kazna mu je preinačena u doživotnu robiju bez prava na amnestiju.

Odžalanova partija je za UN i EU teroristička organizacija. PKK od 1984. vodi oružanu borbu za autonomiju Kurda na dijelu turske teritorije u kojoj je poginulo više od 40.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније