Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 09. 2013. 13:17 >> 13:17
1

JEDINSTVENO TRŽIŠTE

Ukida se roming u EU

Evropska komisija usvojila je kontroverzne reforme telekomunikacionog sektora koje će, kako su ocijenili njeni predstavnici, uticati na snižavanje visokih troškova rominga unutar EU.

Predsjednik EK, Žoze Manuel Barozo, je u govoru u Evropskom parlamentu rekao da je od vitalnog značaja da postoji "jedinstveno tržište" u sektoru telekomunikacija, kako bi se obezbijedilo da EU ne zaostane za drugim regionima svijeta, prenosi Tanjug.

"Taj predlog će sniziti cijene za korisnike, Evropa će sve više i više postajati digitalna i pružiti nove mogućnosti korisnicima. Zar to nije paradoksalno da imamo unutrašnje robno tržište, ali, kad je riječ o digitalnom sektoru, mi i dalje imamo 28 tržišta", kazao je Barozo.

On je dodao da je reforma telekomunikacija sa ciljem rušenja nacionalnih barijera, od ključnog značaja za konkurentnost i zapošljavanje i da polaže osnovu za prosperitet u godinama koje dolaze.

Glavni predlog je da od jula naredne godine budu ukinuti troškovi rominga, odnosno dodatnih koje korisnici plaćaju za dolazne pozive kada koriste mobilne telefone ili portabl uređaje u inostranstvu.

Kompanije bi trebalo da ponude pakete "pričajte kao kod kuće", koji bi pokrili cijelu EU ili da dozvole korisnicima da se pretplate na druge provajdere rominga bez dažbina na njihove originalne SIM kartice, navodi se u saopštenju EK.

Operateri tvrde da su troškovi rominga od ključnog značaja za njihov profit i da doprinose finansiranju ogromnih investicija u EU.

Sa ciljem formiranja jedinstvenog tržišta telekomunikacija, izvršno tijelo EU predviđa uvođenje jedinstvenog regulatora za odobravanje rada kompanija u svih 28 članica EU koji bi zamijenio pojedinačne nacionalne regulatore.

Paket predloga EK, među kojima je i unaprijeđenje prava korisnika širom EU, sada ide u Evropski parlament i liderima EU na odobravanje.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније