Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 09. 2013. 12:32 >> 12:32
1

JE LI DOVOLJNO?

Ruski plan o predaji sirijskog oružja

Prvi korak predviđa da se Sirija pridruži Organizaciji za zabranu hemijskog oružja. Zatim bi Sirija trebalo da otkrije lokaciju na kojoj je smješteno oružje.

Plan koji je Rusija predala Sjedinjenim Državama o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod kontrolu međunarodne zajednice, sadrži četiri tačke, a prvi korak predviđa da se Sirija pridruži Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, piše ruski dnevnik "Komersant" danas.

Plan koji je Moskva predložila ove nedelje ima za cilj da se izbjegne vojna akcija SAD kao reakcija na napad hemijskim oružjem kod Damaska za koji Zapad tvrdi da ga je izveo sirijski režim.

Otkrivajući detalje plana prvi put, "Komersant" navodi da je on dostavljen Amerikancima još u utorak, ali da je to Rusija saopštila tek u srijedu uveče, prenosi AFP.

Kao prvi korak, plan predviđa da se Damask pridruži Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, a zatim bi Sirija trebalo da otkrije lokaciju na kojoj je smješteno oružje i gdje se ono proizvodi, navodi "Komersant" pozivajući se na ruske diplomatske izvore.

Treći korak bio bi da se inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja dozvoli da pregledaju oružje u Siriji, a zatim bi, kao četvrti i posljednji korak, u saradnji sa inspektorima, trebalo donijeti odluku o tome kako da se oružje uništi.

"Komersant", poznat po pouzdanim izvorima u ministarstvu spoljnih poslova, navodi da tek treba da se odluči ko će fizički uništiti oružje, mada se ne isključujuje mogućnost da bi to mogle da učine SAD i Rusija zajedno.

O ovom planu danas će razgovarati šefovi diplomatije Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri u Ženevi.

Lavrov je uoči odlaska u Ženevu najavio da će u razgovorima učestvovati eksperti za hemijsko naoružanje obje zemlje, ali nije isključio ni mogućnost da im se na dvodnevnom sastanku pridruži i specijalni izaslanik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi

Kako navodi "Komersant", današnje razgovore inicirala je američka strana pošto je dobila kopiju detalja ruskog plana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније