Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 08. 2019. 22:01 >> 21:59
1

TAKO TVRDE

Policija Hongkonga ne zna za vojne planove Kine

Tri visoka zvaničnika hongkonške policije izjavila su danas da ne znaju za planove upućivanja kineske vojske za rješavanje krize sa protestima, javila je agencija AP.

Neimenovani zvaničnici su dodali da nijesu ni sigurni da li bi bili unaprijed bili obaviješteni ako bi kineske vojne snage bile raspoređene u Hongkongu.

Predsjednik SAD Donald Tramp u utorak je prenio da su ga obavještajne službe informisale "da kineska vlada šalje snage na granicu sa Hongkongom". Tramp, koji ranije nije mnogo komentarisao proteste, rekao je novinarima da je situacija u Hongkongu veoma teška, ali da je siguran da će se riješiti.

Jedna od najvećih političkih kriza u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, u posljednjih desetak godina izazvana je spornim zakonom o izručenju građana kineskim vlastima. Protivnici zakona navode da pravni sistem Kine ne bi garantovao optuženima ista prava koja imaju u Hongkongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Demonstranti kažu da se bore protiv podrivanja modela "jedna zemlja, dva sistema" koji Hongkongu osigurava određenu autonomiju otkad ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine. Oni traže ostavku gradske čelnice Keri Lam i nezavisnu istragu o postupanju prema demonstrantima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније