Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

12. 08. 2019. 19:02 >> 19:02

NA SJEVERU RUSIJE

Stanovnici kupuju jod zbog straha od radijacije

Na dalekom sjeveru Rusije počela je pomama za jodom zbog kraće radijacije usljed nesreće sa vojnom raketom, odnosno otkako je eksplodirao motor rakete, prenose ruski mediji.

Zalihe joda u apotekama su, navodno, na izmaku, posebno u gradovima Arhangelsk i Sjeverodvinsk.

Jod može da zaustavi prodiranje radioaktivnog joda do štitne žlijezde, ali pilule mogu da izazovu i zdravstvene probleme.

Dvoje ljudi je poginulo i troje je povređeno u nesreći koja se dogodila prilikom eksplozije prošle nedjelje. Ipak, vojska nije saopštila mnogo detalja.

Zvaničnici kažu da je nivo radijacije oko 40 minuta bio veći od dozvoljenog u okolini mornaričkog poligona u Nionoksu, ali se onda vratio u normalu.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je motor rakete sa tečnim gorivom eksplodirao, mada nije precizirano o kom sistemu je riječ.

Brodovi narednih mjesec dana neće moći da uplovljavaju u zaliv Dvina u Bijelom moru. Vlasti nijesu objasnile privremeno zatvaranje luke.

Selo Nionoks se nalazi 47 kilometara zapadno od Sjeverodvinska, koji ima oko 200.000 stanovnika.

U Sjeverodvinsku je brodogradilište, gdje se grade i popravljaju nuklearne podmornice za Rusku sjevernu flotu.

Novi sajt regiona Arkanglesk izvijestio je da u ovom gradu u apotekama nestaju pilule joda.

Tu se navodi i da su članovi medicinskog osoblja, tokom evakuacije povređenih u nesreći, imali zaštitna odijela - od hemijskog i nuklearnog zračenja.

Do pomame za pilulama joda došlo je i poslije nukleaerne katastrofe u Černobilju 1986. godine, što je izazvalo radijaciju u širokom pojasu po Evropi.

Ovo je druga nesreća ruske vojske u kratkom periodu.

Prošlog ponedjeljka jedna osoba je poginula, a osam povrijeđeno tokom eksplozije u skladištu municije u Sibiru.

Ranije u četvrtak mediji su izvijestili o požaru u vojnom objektu u blizini Nionoksa. Lokalni mediji su objavili da je nivo radijacije u selu bio tri puta veći od uobičajenog.

Ministarstvo odbrane tvrdi da nije bilo štetnog hemijskog zračenja u atmosferi i da je "nivo radijacije u normali".

U Nionoksu se izvode ispitivanja za sve raketne sisteme koje koristi ruske mornarica, uključujući interkontinentalne balističke rakete, krstareće i protivvazdušne projektile.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније