Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

10. 08. 2019. 22:28   >>  22:31

PETORO POGINULIH

Rusija priznala radioaktivni karakter eksplozije u vojnoj bazi

akon dva dana ćutanja, Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u četvrtak u bazi za lansiranje projektila na sjeverudržave bila nuklearnog obilježja i povisila broj žrtava na pet smrtno stradalih.

Ruska nuklearna agencija Rosatom objavila je da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

U saopštenju Rosatoma na koje se pozvalo nekoliko ruskih medija, precizira se da se nesreća dogodila na pomorskoj platformi i da je tokom eksplozije nekoliko radnika odbačeno u more.

"Tražili smo ih dok je bilo nade da ćemo ih pronaći žive. Sada smo objavili da je pet saradnika Rosatoma smrtno stradalo", navodi se u saopštenju.

Navodi se da su tri vojna i civilna stručnjaka i dalje u teškom stanju, ali da nijesu u životnoj opasnosti.

Eksplozija je izazvala inicijalni skok nivoa radijacije, koji se brzo vratio u normalu. Ministarstvo odbrane i lokalne vlasti saopštile su da je radijacija na normali.

Sazvana je komisija za hitne slučajeve na čijem čelu je gubernator Igor Orlov.

Najprije je javljeno da ima dvoje poginulih.

Ova eksplozija je uslijedila tri dana nakon eksplozije u vojnom skladištu u Krasnojarsku, takođe na sjeveru zemlje, u kojoj je jedan vojnik izgubio život, a desetak ih je povrijeđeno.

Neposredno nakon nesreće ministarstvo odbrane je navelo da se dogodila eksplozija tokom testiranja motora projektila s tečnim pogonom i da su dvojica stručnjaka podlegla povredama. U subotu nije bilo jasno uključuje li pet mrtvih koje navodi Rosatom i dvojicu stručnjaka o čijoj smrti je izvijestila vojska.

Vlasti su do sada objavile malo pojedinosti o nesreći u bazi u selu Nionoksa, otvorenoj 1954., specijalizovanoj za testove projektila ruske flote i posebno balističke projektile.

Ruska vojska i portparol regionalnog guvernera su izjavili u četvrtak da "nema radioaktivng zagađenja", ali gradska uprava Severodvinska, grada s 190.000 stanovnika udaljenog 30-ak kilometara od baze, navela je na svojoj internet stranici da je izmjereno "kratkotrajno povećanje radioaktivnosti".

Zatim je ta objava skinuta sa stranice gradske skupštine, koja nije precizirala do kojeg nivoa je porasla radioaktivnost.

Radnik civilne zaštite Valentin Magomedov je izjavio za agenciju TASS da je nivo radioaktivnosti porasla na 2.0 mikrosiverta na sat tokom 30 minuta, dok dozvoljena granica izloženosti iznosi 0,6 mirkosiverta na sat.

U subotu je Greenpeace Rusija objavio pismo nuklearnog istraživačkog centra koje donosi iste vrijednosti ali one su trajale najmanje jedan sat, što i dalje ne predstavlja opasnost za zdravlje.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986.u Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedjelja pokušavale da prikriju obim katastrofe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније