Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: I. P. ]

10. 08. 2019. 08:22   >>  08:22

PUTOVANJE ŽELJEZNICOM

Nove posljedice brakorazvodnog procesa Britanije i EU

Može djelovati kao sitna stavka u "razvodu" Velike Britanije i ostatka Evrope, ali najavljeni izlazak Britanije iz Interrejl mreže do kraja godine, poslije više od pet decenija, pogodiće mnoge stanovnike Starog kontinenta.

Interrejl karta omogućava mlađima od 26 godina da u određenom vremenskom periodu neograničeno putuju željeznicama 27 zemalja i po mnogima je najbolji i najjeftiniji način obilaska Evrope vozom.

Program Eurejl nudi iste usluge, samo za stanovnike ostalih kontinenata.

Britanija je bila dio Eurejl grupe posljednjih godinu dana i odlučila je da se povuče iz programa. "Rejl deliveri grup" (RDG) koja predstavlja željezničke prevoznike u zemlji saopštila je da je zbog tog poteza Interrejl odlučio da im otkaže članstvo.

"To nije povezano sa našim članstvom u EU. Ovo ne utiče na britanske putnike koji još mogu da dobiju Interrejl kartu. Turisti koji dolaze u Britaniju moći će da dođu do Londona, a onda putuju dalje Britrejlom ili putničkim kartama", navodi se u saopštenju RDG-a.

Međutim, generalni direktor Eurejla Karlo Boseli predstavio je potpuno drugačiju sliku, prenosi "Independent".

"Duboko žalim što je nastojanje RDG-a da obezbijedi konkurentsku poziciju za svoj Britrejl doveo do toga da više ne bude dio Interrejla i Eurejla", kazao je on.

Boseli je napravio paralele sa Bregzitom i tvrdnjama da Britanija želi da ima kolač, ali i da ga pojede.

Mark Smit, osnivač međunarodnog željezničkog sajta SEAT61.com, istakao je da će britanski željeznički prevoznici ovako zaraditi više novca, jer će posjetioci kupovati zasebne Britrejl kate uz dodatne troškove.

"Najveći problem će imati oni koji žele da odu iz Londona", dodao je.

Jedan komentar na internetu sumira većinski stav korisnika društvenih mreža koji su se pobunili zbog novonastale situacije.

"Ukratko, ovo je turistička politika Britanije. Neka svi dođu u centar Londona, ne daj Bože da neko želi da vidi Edinburg, Liverpul, Mančester, Stounhendž", napisao je jedan korisnik.

Interrejl i Eurorejl karte kupljene pre 31. decembra ove godine važiće i za britanske vozove do roka naznačenog na njima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније