Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

09. 08. 2019. 09:00 >> 16:58

RUMUNIJA

Doživotni zatvor za silovanje i pedofiliju

Rumunija će hitno usvojiti novi zakon kojim će biti uvedena kazna doživotnog zatvora za silovanje i pedofiliju, poručila je rumunska premijerka Viorika Dančila.

Ona je to kazala nakon što su DNK testovi potvrdili da je kidnapovana djevojka Aleksandra Mačešanu (15), koja je nestala 24. jula, ubijena.

Taj slučaj je izazvao ogorčenje u Rumuniji i razotkrio mnoge nedostatke u policijskom i pravosudnom sistemu zemlje.

Mehaničar (65) iz grada Karakala na jugu zemlje priznao je da je ubio Aleksandru Mačešanu i jednu osamnaestogodišnju djevojku koja je posljednji put živa viđena u aprilu.

"Imam nultu toleranciju prema nedostaku čovječnosti i nepoštovanju građana", rekla je Dančila najavljujući nove mjere vlade, prenosi Rojters.

Osuđeni pedofili i silovatelji u Rumuniji sada se suočavaju sa zatvorskom kaznom od sedam, odnosno 12 godina, s tim da silovatelji mogu biti osuđeni do 18 godina zatvora ako njihova žrtva umre.

Mačešanu je tri puta pozvala evropski broj 112 za hitne slučajeve i rekla da je kidnapovana, prebijana i silovana, ali je policiji trebalo čak 19 sati da uđu u trag počinitelju, u čijem su domu našli spaljene kosti i DNK dokaze.

Način na koji su se vlasti bavile ovim slučajem izazvao je ulične proteste, ministar unutrašnjih poslova podnio je ostavku, dok su šef rumunske policije i nekoliko visokih zvaničnika otpušteni, a više njih nalazi se pod istragom zbog sporog reagovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније