Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1; Objavila: M.M ]

02. 08. 2019. 15:46 >> 16:08
1

NATO ČLANICE PODRŽALE

SAD napustile sporazum

Sjedinjene Države zvanično su napustile Sporazum o raketama srednjeg dometa zbog, kako su naveli, ruskog kršenja tog dogovora, koji je zaključen za vrijeme Hladnog rata. NATO je saopštio da u potpunosti podržavaju tu odluku SAD. Iz Alijanse su ukazali da je Rusija, kojoj je bio dat rok do danas da se vrati poštovanju Sporazuma, nastavila da ga krši.

"Svi saveznici u NATO-u saglasni su s tim da te rakete krše ugovor o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa, i da Rusija nastavlja da razvija i koristi te sisteme uprkos dugogodišnjem američkom i savezničkom angažovanju da se usklade sa sporazumom. Kao rezultat toga, Sjedinjene Države odlučile su da se povuku iz ugovora. Tu odluku podržavaju sve saveznice NATO-a, jer nijedan međunarodni sporazum nije efikasan ako ga poštuje samo jedna strana", rekao je Stoltenberg.

Nato ne želi trku u naoružanju

NATO ne želi da krene u novu trku u naoružanju po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) između SAD i Rusije, ali će osigurati da "odvraćanje od te trke ostane vjerodostojno", izjavio je Stoltenberg.

"Ne želimo novu trku u naoružanju, ali ćemo osigurati da naše odvraćanje bude vjerodostojno" po pitanju razmještanja novog ruskog raketnog sistema "sposobnog da nosi nuklearne bojeve glave i pogodi evropske gradove za nekoliko minuta", rekao je Stoltenberg.

Rusija i SAD okončale su INF, optužujući se međusobno za taj nesupjeh.

Stoltenberg je ocijenio da je Rusija odgovorna za prekid sporazuma i dodao da će NATO na "odmjeren i odgovoran" način odgovoriti "na pretnju" Rusije.

Prema njegovim riječima, Alijansa i dalje želi konstruktivne odnose sa Rusijom, kad aktivnosti te zemlje to budu dozvolile.

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke naoružanja, NATO se ranije stavio na američku stranu, pominjući ruske rakete 9M729 koje, prema Zapadu, predstavljaju kršenje INF-a.

Prije zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO-u da primijene moratorijum na razmiještanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, odmah nagovještavajući da ne vjeruje da će se Vašington toga pridržavati.

Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. godine predsjednici SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov, a zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније